Halloumi se stavlja direktno na rešetku od roštilja ili u tavu s malo ulja, peče se par minuta sa svake strane kako bi dobio hrskavu koricu, a iznutra ostao mekan i sočan. Možete ga jesti samostalno, pripremiti na salatu, staviti u burger ili sendvič, dodati ga u tacose ili tortilju, poslužiti uz humus ili u kombinirati s tjesteninom. Opcija ima pregršt, a mi vam donosimo recept kako da ga pripremite na salatu s pikantnim dresingom.

Salata s grillanim halloumi sirom

Sastojci:

80 g kruha po izboru
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica naribanog parmezana
250 g halloumi sira
100 g miješane zelene salate
1 avokado
1 glavica ljubičastog luka

Dresing:

3 žlice maslinovog ulja
40 g sušenih rajčica
1 žlica limunovog soka
½ čili papričice
200 g cherry rajčica
svježi bosiljak

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Halloumi sir narežite na deblje šnite, avokado narežite na manje komade, luk na polumjesece, a sušenu rajčicu nasjeckajte na kockice. Čili papričicu prerežite, izvadite sjemenke te ju sitno nasjeckajte. Kruh natrgajte na komade veličine zalogaja, rasporedite po limu za pečenje, prelijte s dvije žlice maslinovog ulja i pospite naribanim parmezanom. Pecite u pećnici sedam minuta ili dok ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskav.

U međuvremenu u tavu dodajte sve sastojke za dresing osim cherry rajčica i bosiljka. Kuhajte minutu pa dodajte cherry rajčice i ostavite u dresingu par minuta da omekšaju. Bosiljak nasjeckajte na sitno i umiješajte u dresing. Zagrijte veliku tavu na jakoj vatri, prelijte šnite sira žlicom maslinovog ulja i stavite na tavu. Pecite po dvije minute sa svake strane ili dok ne dobiju boju.

U veću posudu ili na pladanj stavite miješanu zelenu salatu, avokado, luk, na vrh stavite krutone i pečeni sir pa prelijte s dresingom od rajčica i čilija.