Jesenska trpeza puna je okusa i odličnih kombinacija a jelo koje zasigurno zaslužuje mjesto i na vašem nedjeljnom i blagdanskom stolu je ovo za koje donosimo recept. Pačja prsa mogu se pripremiti na razne načine, čak je i preporuka pripremiti ih pečenjem na grill tavi poput drugih odrezaka, uz dodatak malo soli i papra, ali mi smo se odlučili za recept u kojem se pečena pačja prsa poslužuju s iskrenim jesenskim umakom od kestena i šljiva. Dobar tek!
Pačja prsa u umaku od suhih šljiva i kestena
Sastojci:
4 kom (oko 800 g) pačja prsa
100 g pečenih i očišćenih kestena
100 g suhih šljiva, bez koštica
150 ml bijelog vina
80 g pekmeza od šljiva
10 g maslaca
ulje, sol i papar
Priprema:
Kožu pačjih prsa oštrim nožem nekoliko puta zarežite te ih začinite solju i paprom. U tavi ugrijte 2 do 3 žlice ulja i stavite peći pačja prsa prvo kožom prema dolje. Nakon 5 do 6 minuta pačja prsa okrenite na drugu stranu i pecite na laganoj vatri, kako bi meso iznutra zadržalo ružičastu boju.
Nakon još 8 do10 minuta (ovisno o debljini prsa) izvadite ih iz tave i dobro umotajte u alu foliju kako bi zadržala toplinu i sočnost.
Na masnoću od pečenja dodajte iskoštene suhe šljive, pečene očišćene kestene, ulijte vino, začinite solju i paprom, te kuhačom nježno ostružite dno tave kako bi oslobodili karamelizirani sloj od pečenja. Kada umak zavrije ostavite da na laganoj vatri vrije 2 do 3 minute, odnosno, da se reducira na pola. Potom u umak dodajte pekmez od šljiva i umiješajte maslac.
Kada dobijete sjajni umak ugasite vatru. Pačja prsa iz alu folije izvadite na dasku, narežite ih na komade debljine 5 do 7 mm, u nizu složite na tanjure, prelijte umakom. Poslužite uz pire krumpir ili pečeno korjenasto povrće.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice