Pečena cikla odlična je baza za salate, ali još je češće koristimo u pripremi rižota. Brzo je gotov, cijena je pristupačna, a nećete se morati boriti s hrpom prljavog posuđa.

Obavezno upotrijebite arborio rižu i pripazite da je ne prekuhate, a za kremoznost se oslonite na maslac i parmezan. Uz to, imajte na umu da možete umiješati i malo ricotte te dodati nasjeckane orašaste plodove. Dobar tek!

Rižoto s ciklom

Sastojci:
500 g svježe cikle
2 žlice maslinovog ulja
30 g maslaca
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
250 g arborio riže
150 ml bijelog vina
700 ml povrtnog temeljca
50 g naribanog parmezana
4 žlice kiselog vrhnja
svježe sjeckani vlasac
sol, papar

Priprema:
Najprije ispecite ciklu prema našim uputama. Dok se peče, očistite luk i narežite ga na kockice, a češnjak protisnite. Povrtni temeljac stavite na laganu vatru da se ugrije. U veći lonac dodajte maslinovo ulje i maslaca pa pričekajte da se zagrije. Ubacite narezani luk i pržite pet minuta na srednje jakoj vatri, dodajte i češnjak pa pržite još 30 sekundi. Umiješajte rižu, kratko pržite pa zalijte vinom i pričekajte pet minuta. Zalijte kutlačom vrućeg temeljca i promiješajte, kada riža upije svu tekućinu dodajte još temeljca. Ponavljajte postupak dok riža ne bude kuhana, otprilike 15 do 20 minuta, ali pripazite da ostane al dente. Izvadite ciklu iz pećnice pa od četvrtine napravite pire. Ostatak pečene cikle narežite na manje kockice. Umiješajte pire i narezanu ciklu u rižoto. Probajte i začinite po ukusu. Servirajte u tanjure, prelijte s malo kiselog vrhnja, pospite nasjeckanim svježim vlascem i parmezanom.