Riba je jedna od najzdravijih namirnica i trebala bi se naći na vašem jelovniku dva ili tri puta tjedno. Prema raznim istraživanjima i anketama, Hrvati rijetko jedu ribu, mnogi gotovo nikad, jednim razlogom i jer je skupa i nedostupna, a mnogi nemaju tu naviku.

Iako je svježa riba najbolji izbor, ribe iz konzerve također donose dobrobiti za zdravlje, a prvenstveno sardine zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena. Riba u konzervi sadrži i visoku razinu kalcija, a sardina je najzdraviji izbor kad birate ribu iz konzerve.

Na YouTube kanalu Alle Rezepte pronašli smo recept za složenac s krumpirom i sardinama iz konzerve. Ovo jelo je jako ukusno i zasitno, a jednostavno i brzo se priprema. Ako kod kuće imate krumpir, jogurt, jaja i konzervu sardine, tune, skuše ili neke druge ribe, ovo jelo je odlična ideja za lagani ručak ili večeru.

Sastojci:

  • 5 krumpira
  • 2 jaja
  • 4 žlice jogurta
  • 1 žlica parmezana
  • 100 ml vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 luka
  • maslac
  • 300 g cherry rajčica
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 2 konzerve sardina
Jeftin i jednostavan složenac s krumpirom i ribom iz konzerve
Shutterstock 

Priprema:

Krumpir narežite na sitne komade i stavite ga kuhati.

Umutite jaja i jogurt, posolite i popaprite, zatim dodajte vodu, maslinovo ulje, parmezan i sjedinite.

Na maslacu popržite luk narezan na kolutove pa dodajte cherry rajčice narezane na pola.

Zatim ulijte kocentrat od rajčice i pržite. Pred kraj dodajte sardine koje ste nasjeckali i propasirali. Pospite bosiljkom i promiješajte.

Začinite solju i paprom, pa promiješajte. Pirjajte dok ne omekša.

U tepsiju stavite tri kockice maslaca, pa rasporedite kuhani krumpir koji ste procijedili. Na to stavite povrće i sardine pa prelijte preljevom od jogurta i jaja.

Malo promiješajte, pecite u pećnici na 190°C oko 20 minuta.

U videu pogledajte postupak pripreme: