Korijen repe je okrugli ili duguljast, bijele boje ili svijetloružičaste boje što ovisi o sorti. Najbolje ćete pripremiti svježu repu ako je ogulite i narežete na rezance, kuhate na pari ili vodi, pa pripremite na salatu, kao varivo ili nadjev. Najviše hranjivih sastojaka sačuvat ćete u salati od svježe repe – pripremite kao salatu ili zdravu grickalicu. Mlađi primjerci su slađi, a stariji su oštrijeg, ljutkastoga okusa.
Pomfrit od repe
Sastojci:
3 žlice maslinova ulja
4 srednje bijele repe
žličica češnjaka u prahu
sol, papar
začini po želji
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Repu očistite i narežite na štapiće. U posudi pomiješajte ulje, češnjak i začine po želji. Dodajte krumpiriće pa sve dobro protresite. Rasporedite repu po posudi za pečenje i pecite oko 20 minuta ili dok ne poprimi boju. Lagano protresite i pecite još kratko s druge strane.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice