Blagdansko doba rado provodimo u krugu obitelji i bliskih prijatelja te uz bogat stol dijelimo trenutke koji se pamte. Sigurni smo kako će uz malo vremena i truda, lijepe ukrase, čarobnu atmosferu i nešto kulinarske umješnosti, i vaš će blagdanski stol biti kao iz snova, mjesto na kojem će se tražiti zalogaj više. A jelo koje je neizostavno je klasična blagdanska purica za čiju pripremu donosimo recept.

Pečena purica s korjenastim povrćem

Sastojci:
purica od oko 3 kg
3 mrkve, krupno narezane
korijen celera, krupno narezan
korijen peršina, krupno narezan
2 luka, narezana na osmine
6 žlica otopljenog maslaca
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1 svežnjić peršinova ili celerova lišća

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Korjenasto povrće i luk stavite u posudu za pečenje, a na njega puricu koju ste natrljali solju i paprom. Premažite je rastopljenim maslacem, stavite u pećnicu i pecite 30 do 45 minuta. Potom u posudu ulijte čašu hladne vode, a puricu labavo prekrijte aluminijskom folijom. Temperaturu smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 2 sata uz povremeno podlijevanje. Prije rezanja ostavite je da odstoji najmanje 30 minuta. Poslužite s povrćem s kojim se pekla te s umakom od pečenja.