Bakalar je idealna riba za pripremu raznih jela, od klasičnog i omiljenog bakalara na bijelo, bakalara na žlicu, do bakalara s tjesteninom, zelenim začinskim biljem, s gljivama, zapečenom s limunima ili rajčicama... Uz bakalar uživamo i u pripremi popularnih tacosa, malih smotuljaka sa zapečenom slaninom, zalogaja s maslinama i rajčicama, palentom, na azijski – ovisno o tome što volite i koliko ste spremni tradicionalni odabir zamijeniti s novim formama ove izuzetno zdrave ribe.

A jelo kojem se svi vesele je ono koje se priprema od fileta ribe i povrća, sve pečeno u pećnici.

Zapečeni bakalar s maslinama i povrćem
Sastojci:
800 g fileta bakalara
sol, papar
2 luka
4 češnja češnjaka
2 crvene paprike
2 žute paprike
1 tikvica
maslinovo ulje
malo timijana
150 g crnih maslina
malo peršina

Priprema:
Očistite filete, operite ih, narežite na veće komade, posolite i popaprite. Ostavite ih po strani. Oljuštite luk i češnjak. Narežite luk na osmine, a češnjak na ploške. Očistite papriku i tikvice. Papriku narežite na kocke, tikvicu na polukrugove. Sve povrće stavite u lim za pečenje, posolite ga i pokapajte maslinovim uljem. Pospite povrće timijanom i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Povrću dodajte ribu i masline. Pecite sljedećih 10 do 15 minuta.