Priprema domaćih njoka svojevrsna je umjetnost koja se temelji na vještini odabira vrste krumpira do pripreme tijesta i oblikovanja njoka. U priči o njokima zanimljivo je znati kako se njoki mogu pripremati od kuhanih krumpira, brašna i jaja, ali i od semoline i žumanjka te da se tako pripremljeni nazivaju Gnocchi alla Romana. Njoki od kuhanog špinata i sira ricotte odlično su jelo i recept potražite guglajući pojam gnudi.

Recepti s njokima u kojima se iskreno uživa su brojni. A jedna od najomiljenijih kombinacija jela s njokima je ona s gljivama, i to vrganjima. Bez obzira što su vrganji dostupni samo u dijelu godine za ovaj je recept moguće koristiti svježe ali i sušene vrganje. Ukoliko ne baratate vještinom valjanja njoka a ljubitelj ste tanjura s ovom vrstom tjestenine, ne brinite, za pripremu recepta jela koje nas uvijek nanovo oduševi dovoljno je pripremiti domaće kupovne njoke.

Njoki s vrganjima

Sastojci:
15 g sušenih gljiva
4 žlice maslinovog ulja
1 manji luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
500 g svježih njoka
parmezan, svježe naribani
sol, papar

Priprema:
U malo tople vode namočite sušene vrganje. U većoj tavi zagrijte malo ulja. Dodajte namočene gljive (sačuvajte vodu od namakanja) te uz povremeno miješanje lagano pirjajte. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, nastavite pirjati. Po potrebi podlijevajte s malo vode od namakanja gljiva. U međuvremenu zavrijte vodu te prema uputama skuhajte njoke. Pripremljene gljive prebacite iz tave na tanjur. Kuhane njoke ocijedite (sačuvajte malo vode od kuhanja) te ubacite u tavu u kojoj ste pripremali gljive te lagano pirjejte dok ne poprime zlatnu boju. Dodajte malo maslinovog ulja, sol i papar. Umiješajte pripremljene gljive, sve dobro povežite. Ukoliko umak nije dovoljno sočan dodajte malo vode od kuhanja njoka. Škrobna voda će umaku dati na kremoznosti. Gotovo jelo rasporedite u tanjure te po želji začinite sa svježe naribanim parmezanom.