Grah varivo više je od samo jednog recepta jer svaki recept priča je za sebe koja se temelji na grahu te raznolikom povrću, začinima, vege ali i mesnim kombinacijama. Ali zato je jedna kombinacija posebna i neodoljiva - ona s tjesteninom. Naravno, govorimo o grahu s tijestom, pašta fažolu. Klasik talijanske kuhinje ali i kuhinja drugih mediteranskih zemalja privlači okusom i teksturama a zanimljivo je kako se ove dvije namirnice dobro slažu ukoliko je ovo jednostavno jelo dobro skuhano.
Za početak pripremite suhi grah a ne onaj iz konzerve. Namočite ga pa skuhajte kako bi razvio najbolje od okusa. Kako bi to postigli u vodu za kuhanje je važno dodati povrće: luk, češnjak, korjenasto, temeljac, malo papričice, list lovora, začine te masnoće. Ne zaboravite na sol, upravo ovaj dodatak doprinosi razvoju okusa. Za sve one koji se u pripremi ovog jednostavnog jela boje da će prekuhati grah dobro je znati da je bolje prekuhati nego poslužiti nedovoljno kuhan grah.
Ali ne zaboravite kako je lonac pun prekuhane tjestenine najmanje željena opcija. Zato tjesteninu kuhajte zasebno i dodajte u varivo netom pred posluživanje kako bi se povezala okusima. Također, umiješajte onu količinu tijesta za koju ste sigurni da će biti pojedena, a ostatak variva čuvajte u hladnjaku odvojeno od tjestenine ukoliko ga planirate poslužiti i sljedeći dan. Par kapi maslinovog ulja po površini toplog variva i malo svježe mljevnog papra učinit će ovo jelo idealnim za prohladne dane u kojima smo željni jela na žlicu.
Pašta fažol
Sastojci:
500 g graha
1 luk
2 mrkve
komad celera
5 češnja češnjaka
2 lista lovora
maslinovo ulje
grančica svježeg ružmarina ili kadulje
350 g sitne tjestenine
2 žlice pelata
sol
svježe mljeveni papar
Priprema:
Grah namočite preko noći. Prije kuhanja isperite i stavite kuhati s češnjakom, lukom, korjenastim povrćem, ružmarinom. Poklopljeno kuhajte dok ne zavrije, smanjite vatru te ovisno o sorti graha kuhajte 45 do 90 minuta. U pretis loncu kuhajte oko 25 minuta. Odvojite povrće, ocijedite grah ali sačuvajte vodu od kuhanja. Polovicu graha miksajte u blenderu uz dodatak 4 šalice vode od kuhanja. Izmiksano vratite u lonac s vodom od kuhanja te dodajte drugu polovicu kuhanog graha. Kuhajte tjesteninu ali vrijeme kuhanja skratite za 3 minute. Ocijedite te dodajte u grah. Promiješajte, prokuhajte te začinite po želji. Poslužite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice