• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        Prokulice iz pećnice - nova dimenzija zdravog povrća 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Recepti
        • Glavno jelo

        Prokulice iz pećnice - nova dimenzija zdravog povrća

        09.01.2023 08:51
        09.01.2023 08:51
        0

        Podsjećamo koliko su prokulice (kelj pupčar) zdrave te kako ih pripremiti da zadrže najbolje od okusa te zdravih nutrijenata

         kelj pupčar Izvor: Shutterstock

        Bez obzira što ih neki poznaju kao prokulice a drugi kao kelj pupčar za podsjetiti je kako se ovo povrće ubraja u obitelj kupusnjača u koju spadaju brokula, kelj, cvjetača i kupus. Kao i ostale kupusnjače, prokulice sadrže velike količine sumpornih tvari koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari te štite od teških bolesti. Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva. Prokulica je odličan izvor vitamina A, B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale - kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar te kalcij.

        Prokulice se prije pripreme očistite tako da im odrežete kraj (stabljiku) i glavice prerežete na polovice. Najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari pet minuta jer je to optimalno vrijeme da prokulice budu najukusnije - izvana mekane, a iznutra hrskave te lako probavljive. Ako se kuhaju dulje i u vodi, previše omekšaju, izgube mnogo klorofila pa njihova zelena boja izblijedi, a počinje se oslobađati sumporovodik stvarajući neugodan miris koji utječe i na okus. Mogu ostati svježe do deset dana u hladnjaku ako ih stavite u plastičnu vrećicu iz koje ste pritom maksimalno istisnuli zrak. Ne perite ih prije nego što ih stavite u hladnjak jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.

        Donosimo odličan recept uz koji ćete, ukoliko još niste, zavoljeti ovo povrće jer pripremamo karamelizirane prokulice. Važan je savjet da prokulice prije pripreme ne perete već da im samo očistite vanjske listiće te da veće komade prerežete na polovice. Za pripremu koristite unaprijed dobro zagrijanu tavu jer tako ubrzavate vrijeme termičke obrade što je kod ovog povrća od velike važnosti, ili pećnicu. Neizostavni dodatak je balzamični ocat koji će probuditi ukus prokulica te med ili javorov sirup koji će provrće zaokružiti savršenom glazurom. Ovako pripremljene prokulice poslužite uz pečeni batat ili drugo povrće te po želji uz komad mesa.

        Karamelizirane prokulice iz pećnice

        Sastojci za 4 do 6 osoba:
        maslinovo ulje
        3 žlice balzamičnog octa
        1 žlica meda
        sol
        svježe mljeveni papar
        3 veća režnja češnjaka, sitno nasjeckana
        1 kg prokulica (očišćene, prerezane)

        Priprema:
        U posudi pomiješajte 60 ml maslinovog ulja, 3 žlice balzamičnog octa, žlicu meda, 2 žličice soli, usitnjeni češnjak te svježe mljeveni papar. Sve dobro promiješajte te po potrebi dodajte još malo meda. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva te u pećnici zagrijte lim za pečenje obložen paprom za pečenje. Očišćene i na polovice prerezane prokulice (veće primjerke) dodajte u mješavinu. Promiješajte kako bi se sve dobro proželo. Izvadite zagrijani lim te po površini dodajte jednu po jednu prokulicu s prerezanom stranom prema dolje. Pecite oko pola sata ili dok prokulice ne poprime boju pečenja te omekane. Pečene pospite s malo krupne soli ili soli u pahuljicama i poslužite. Dobar tek.

        Tagovi

        prokulice kelj pupčar

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        obavezno isprobajte!

        | Pre 12 h

        Od samo dva sastojka pripremite narančaste njoke

        Njoki od batata
        0

        Okusi Azije

        | 07. Feb 2023.

        Morate testirati ovaj recept za pikantnu cvjetaču!

        shutterstock_1132912736.jpg
        0

        ODLIČNO!

        | 03. Feb 2023.

        Poželjeli ste mekane okruglice od sira i špinata? Pripremite malfatte

        malfatti okruglice
        0

        ručak za 5

        | 01. Feb 2023.

        Recept za najbolji složenac od krumpira

        Složenac od krumpira
        0

        COMFORT FOOD

        | 01. Feb 2023.

        Pripremite njoke s vrganjima

        njoki gljive
        0

        za 20 minuta!

        | 30. Jan 2023.

        Brzinska tjestenina s inćunima

        Tjestenina s inćunima
        0

        ne može brže

        | 24. Jan 2023.

        Odličan ručak s njokima gotov je za manje od 10 minuta!

         Njoki s parmezanom i paprom
        0

        gablec za pet!

        | 20. Jan 2023.

        Morate isprobati salatu od kvinoje i tune!

         Salata od tune, avokada i kvinoje
        0

        bogato okusima

        | 20. Jan 2023.

        Vikend delicija - rižoto s vrganjima

         rižoto gljive
        0

        Najpopularnije

         pohano meso
        0

        POKUŠAJTE I OVAKO

        | 06. Feb 2022.

        Pohamo, ali u pećnici

         brie sir
        0

        PRIČA O SIRU

        | 06. Feb 2022.

        Što je BRIE sir i kako ga poslužiti? Imamo odlične ideje

         polpete
        0

        DOBRE IDEJE

        | 24. Feb 2022.

        Kako pripremiti ukusne obroke od ostataka hrane? Imamo odlične recepte

         shutterstock_1239647632.jpg
        0

        za svečani ručak

        | 19. Oct 2022.

        Pečene prokulice - prilog koji će zasjeniti dobar komad mesa

         shutterstock_1773417203.jpg
        0

        prilog ili snack?

        | 05. Jan 2023.

        Hrskava cvjetača iz pećnice

        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.