Krumpiri. Volimo ih kuhane, pečene, na salatu, iz pećnice, u zagorskoj juhi... ali jeste li se okušali u pripremi krumpira koji su izvana hrskavi a iznutra kremasti? Duplo pečeni, ovi su krumpiri idealni za laganiji ručak ili hranjiv večernji obrok, važno je odabrati veće komade te ih dobro oprati od ostataka zemlje te posušiti.

Tajna ukusnih pečenih krumpira je u nešto malo više koraka pripreme ali ovaj obrok to zaslužuje. Oprane krumpire prije pečenja je potrebno probosti vilicom na više mjesta (te su rupice poput dimnjaka koji odvode višak vlage), pecite ih u zagrijanoj pećnici oko pola sata te potom prerežite, izdubite, te nadjenite i zapecite. Poslužite ih tople uz mogućnost svježe nasjeckanog mladog luka, krem sira ili kiselog vrhnja.

Duplo pečeni nadjeveni krumpiri

Sastojci (za 4 osobe):

4 velika krumpira
2 žlice ulja
120 g kiselog vrhnja
110 g maslaca
žlica svježe nasjeckanog vlasca
žlica svježe nasjeclanog estragona (po želji)
sol, svježe mljeveni papar

Po želji dodajte i malo sitno sjeckane slanine ili šunke.

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Oprane, osušene i napikane krumpire premažite uljem. Pecite 50 do 60 minuta kako bi postali meki i sa zapečenom koricom. Pečene prerežite oštrim nožem na polovice te žlicom izvadite sadržaj. Pećnicu ne gasite. U posudi pomiješajte krumpir, kiselo vrhnje, maslac, vlasac, estragon, sol i papar. Dobro promiješajte te podijelite smjesu u četiri “posudice” od kore krumpira. Preostale četiri posolite, dodajte mal maslaca i poslužite ih kao svojevrsni snack. Pojačajte temperaturu na 230 stupnjeva te nadjevene krumpite pecite 20 do 25 minuta. Važno je da nadjev naraste I poprimi smeđe zlatnu boju. Poslužite s dodatkom nasjeckanog mladog luka.
Savjet više: Ne koristite gnječilice ili mikser, dovoljno je vilicom razrdaiti pečeni krumpir i ppmiješati ga sa ostalim sastojcima kako ne bi posatao gumast. Ovako pripremljeni krumpiri se poslužuju uz zelenu ili miješanu sezonsku salatu.