Puno se piše i govori o važnosti ne bacanja hrane i korištenja ostataka za pripremu novih jela. A kako bi no food waste ideje bile još primjenjivije važno je odabrati dobre recepte, jela koja možemo jednostavno pripremiti. Upravo takvo jelo je pržena riža, odličan obrok koji se priprema upravo od riže koja vam je preostala od jučerašnjeg ručka.

Pržena riža (fried rice) omiljena je diljem svijeta a sastojci za pripremu variraju ovisno o vašim željama te onom čime raspolažete. Osim riže za pripremu se koriste jaja, češnjak i (sezamovo) ulje za prženje riže, a prije same pripreme nije na odmet prisjetiti se kako ispravno isprati rižu.
Tajna je u riži koja mora biti kuhana, ocijeđena, odstajala i hladna (zato je dobrodošla riža od jučerašnjeg obroka) jer se takva riža bolje prži te tako otvara bogati orašasti okus. Ukoliko nemate odstajale riže a želite pripremiti ovaj obrok imamo rješenje – prije pripreme, svježe kuhanu i dobro ocijeđenu rižu raširite na podlogu i papir za pečenje, te odložite u ledenicu na 15 minuta.

Tajna je na dobro zagrijanom ulju, dovoljno velikoj tavi te odabranim namirnicama. Po želji dodajte komadiće piletine (iskoristite ostatke od pečenja ili iz juhe), kozice, grah, kukuruz ili kimchi.

Donosimo osnovni recept za 4 osobe koji se lako dopunjuje ovisno o vašim željama.

Pržena riža s povrćem
Sastojci:
3 žlice sezamovog ulja
3 jaja
sol
2 mrkve, nasjeckane
3 mlada luka, tanko nasjeckana, odvojite bijeli i zeleni dio
3 češnja češnjaka, naribana
cloves garlic, minced
1 žlica oguljenog i naribanog đumbira
700 g riže dugog zrna
1 šalica zamrznutog graška
Soja umak

Priprema:
Zagrijte veliku tavu, dodajte žlicu ulja. Umutite jaja s dodane dvije žlice vode i malo soli. Pecite jaja oko 30 sekundi, prebacite ih na tanjur. U tavu dodajte 2 žlice ulja, mrkvu, bijeli i zeleni dio mladog luka ali ostavite manji dio zelenog dijela za kraj pripreme jela. Pirjajte oko 2 minute, dodajte češnjak i đumbir, miješajte dok se ne spoje sa sastojcima. Dodajte rižu, grašak i jaja. Začinite sa soja umakom, te uz miješanje kuhajte jednu minutu. Začinite s malo soli i papra, pospite s preostalim zelenim dijelom mladog luka. Poslužite toplo.