• Naslovnica
  • Najnovije
  • Recepti
    • Predjelo
    • Juha
    • Glavno jelo
    • Zalogajčići
    • Desert
    Još
    • Namirnice
    • Savjet više
    Još
    • Naslovnica
    • Najnovije
    • Recepti
      • Predjelo
      • Juha
      • Glavno jelo
      • Zalogajčići
      • Desert
      Još
      • Namirnice
      • Savjet više
      Rubrike
      • Naslovnica
      • Najnovije
      • Recepti
        • Predjelo
        • Juha
        • Glavno jelo
        • Zalogajčići
        • Desert
        Još
        • Namirnice
        • Savjet više
        Ostalo
        • Marketing
        • Impresum
        • Kontakt
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja

        Copyright © 2021. Adria Media Zagreb d.o.o.

        Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

        Višak kuhane riže iskoristite za pripremu ukusnog obroka 0 Podijeli PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL
        • Recepti
        • Glavno jelo

        Višak kuhane riže iskoristite za pripremu ukusnog obroka

        17.01.2023 08:37
        17.01.2023 08:37
        0

        Kuhana, hladna i odstajala riža i više je nego odlična osnova zdravog i ukusnog obroka. Pripremite fried rice, donosimo recept

         riža s povrćem Izvor: Shutterstock

        Puno se piše i govori o važnosti ne bacanja hrane i korištenja ostataka za pripremu novih jela. A kako bi no food waste ideje bile još primjenjivije važno je odabrati dobre recepte, jela koja možemo jednostavno pripremiti. Upravo takvo jelo je pržena riža, odličan obrok koji se priprema upravo od riže koja vam je preostala od jučerašnjeg ručka.

        Pržena riža (fried rice) omiljena je diljem svijeta a sastojci za pripremu variraju ovisno o vašim željama te onom čime raspolažete. Osim riže za pripremu se koriste jaja, češnjak i (sezamovo) ulje za prženje riže, a prije same pripreme nije na odmet prisjetiti se kako ispravno isprati rižu.
        Tajna je u riži koja mora biti kuhana, ocijeđena, odstajala i hladna (zato je dobrodošla riža od jučerašnjeg obroka) jer se takva riža bolje prži te tako otvara bogati orašasti okus. Ukoliko nemate odstajale riže a želite pripremiti ovaj obrok imamo rješenje – prije pripreme, svježe kuhanu i dobro ocijeđenu rižu raširite na podlogu i papir za pečenje, te odložite u ledenicu na 15 minuta.

        Tajna je na dobro zagrijanom ulju, dovoljno velikoj tavi te odabranim namirnicama. Po želji dodajte komadiće piletine (iskoristite ostatke od pečenja ili iz juhe), kozice, grah, kukuruz ili kimchi.

        Donosimo osnovni recept za 4 osobe koji se lako dopunjuje ovisno o vašim željama.

        Pržena riža s povrćem
        Sastojci:
        3 žlice sezamovog ulja
        3 jaja
        sol
        2 mrkve, nasjeckane
        3 mlada luka, tanko nasjeckana, odvojite bijeli i zeleni dio
        3 češnja češnjaka, naribana
        cloves garlic, minced
        1 žlica oguljenog i naribanog đumbira
        700 g riže dugog zrna
        1 šalica zamrznutog graška
        Soja umak

        Priprema:
        Zagrijte veliku tavu, dodajte žlicu ulja. Umutite jaja s dodane dvije žlice vode i malo soli. Pecite jaja oko 30 sekundi, prebacite ih na tanjur. U tavu dodajte 2 žlice ulja, mrkvu, bijeli i zeleni dio mladog luka ali ostavite manji dio zelenog dijela za kraj pripreme jela. Pirjajte oko 2 minute, dodajte češnjak i đumbir, miješajte dok se ne spoje sa sastojcima. Dodajte rižu, grašak i jaja. Začinite sa soja umakom, te uz miješanje kuhajte jednu minutu. Začinite s malo soli i papra, pospite s preostalim zelenim dijelom mladog luka. Poslužite toplo.

        Tagovi

        riža pržena riža riža s povrćem no food waste

        Podijeli

        PODIJELI TWEET POŠALJI E-MAIL

        Najnovije

        gotovo za tren

        | 29. Mar 2023.

        Odlična salata s tjesteninom i povrćem

        shutterstock_1794278917.jpg
        0

        na žlicu

        | 23. Mar 2023.

        Varivo od kvinoje kojem ćete teško odoljeti

        Varivo od kvinoje i povrća
        0

        brzi ručak

        | 23. Mar 2023.

        Hrskavi losos iz pećnice gotov za 20 minuta

        Losos u panko mrvicama
        0

        ekstra hrskavo!

        | 13. Mar 2023.

        Preukusna pileća krilca s limunom

        Pečena pileća krilca s limunom
        0

        može li bolje?

        | 07. Mar 2023.

        Nemojte propustiti recept za tjesteninu s patlidžanom

        Pasta alla Norma
        0

        ručak za pet

        | 02. Mar 2023.

        Salata sa slanutkom - brz i hranjiv obrok

        Salata sa slanutkom i kozjim sirom
        0

        brza opcija

        | 27. Feb 2023.

        Kelj je zvijezda ovog jela s tjesteninom!

         Tjestenina s keljom i parmezanom
        0

        brzinska opcija

        | 22. Feb 2023.

        Tjestenina u preukusnom zelenom umaku

         shutterstock_1647475885.jpg
        0

        Morate isprobati!

        | 20. Feb 2023.

        Najkremastiji rižoto - za obožavatelje sira

         Rižoto s parmezanom
        0

        Najpopularnije

         pohano meso
        0

        POKUŠAJTE I OVAKO

        | 06. Feb 2022.

        Pohamo, ali u pećnici

         brie sir
        0

        PRIČA O SIRU

        | 06. Feb 2022.

        Što je BRIE sir i kako ga poslužiti? Imamo odlične ideje

         Varivo od kvinoje i povrća
        0

        na žlicu

        | 23. Mar 2023.

        Varivo od kvinoje kojem ćete teško odoljeti

         shutterstock_1239647632.jpg
        0

        za svečani ručak

        | 19. Oct 2022.

        Pečene prokulice - prilog koji će zasjeniti dobar komad mesa

         Njoki u umaku s piletinom i gljivama
        0

        Glavno jelo

        | 04. Jun 2022.

        Kremasti njoki s piletinom - ručak iz jedne tave

        • Impresum
        • Politika o kolačićima
        • Uvjeti korištenja
        • Kontakt
        Story Sensa Roditelji Smartlife Sportlife Scena Insider Luxury Society
        • Facebook
        • Instagram

        © Adria Media Zagreb d.o.o.