Planirate li roštilj za Praznik rada ili sljedeći vikend, osim raznih vrsta mesa, možete ispeći ukusne portobello gljive s kojima možete pripremiti odlične vegetarijanske burgere. 

Portobello je vrsta šampinjona koja može imati promjer i do 15 cm. Idealne su za punjenje, pohanje, dinstanje, kao dodatak u varivu ili rižotu, hranjive su i imaju gustu i mesnatu teksturu. Marinirajte ih, ispecite na roštilju i poslužite s omiljenim pecivima, uz salatu ili kao prilog. Gljive nije potrebno prati, već samo lagano obrisati papirnatim ručnikom. Umjesto roštilja možete upotrijebiti i gril tavu.

Sastojci:

  • 4 portobello gljive
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • ½ žličice origana
  • ½ žličice bosiljka
  • ½ žličice ružmarina
  • ½ žličice majčine dušice
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • sol, papar
  • nasjeckani svježi peršin

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat te sve ostale začine osim peršina. Dodajte Portobello gljive u zdjelu, svaku uronite u marinadu i okrenite. Zagrijte roštilj ili gril tavu na srednju temperaturu. Ako koristite roštilj, rešetke lagano premažite maslinovim uljem.

Stavite gljive na roštilj s poklopcem prema dolje. Pecite osam minuta zatim preokrenite i pecite još šest minuta ili dok ne omekšaju i postanu karamelizirane. Poslužite odmah, a po želji pospite sa svježim peršinom.