Planirate li roštilj za Praznik rada ili sljedeći vikend, osim raznih vrsta mesa, možete ispeći ukusne portobello gljive s kojima možete pripremiti odlične vegetarijanske burgere.
Portobello je vrsta šampinjona koja može imati promjer i do 15 cm. Idealne su za punjenje, pohanje, dinstanje, kao dodatak u varivu ili rižotu, hranjive su i imaju gustu i mesnatu teksturu. Marinirajte ih, ispecite na roštilju i poslužite s omiljenim pecivima, uz salatu ili kao prilog. Gljive nije potrebno prati, već samo lagano obrisati papirnatim ručnikom. Umjesto roštilja možete upotrijebiti i gril tavu.
Sastojci:
- 4 portobello gljive
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- ½ žličice origana
- ½ žličice bosiljka
- ½ žličice ružmarina
- ½ žličice majčine dušice
- ½ žličice češnjaka u prahu
- sol, papar
- nasjeckani svježi peršin
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat te sve ostale začine osim peršina. Dodajte Portobello gljive u zdjelu, svaku uronite u marinadu i okrenite. Zagrijte roštilj ili gril tavu na srednju temperaturu. Ako koristite roštilj, rešetke lagano premažite maslinovim uljem.
Stavite gljive na roštilj s poklopcem prema dolje. Pecite osam minuta zatim preokrenite i pecite još šest minuta ili dok ne omekšaju i postanu karamelizirane. Poslužite odmah, a po želji pospite sa svježim peršinom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice