Kopriva je hranjiva biljka koja sadrži puno benefite za naš organizam. Poznata po svojim žarnim dlačicama koje ostavljaju opekline na ljudskom tijelu. Drveni Egipćani koristili su koprivu za liječenje artritisa, a rimski vojnici su se trljali kako si se ugrijali.
Kopriva se može pripremati na razne načine, a njačešće ga ljudi piju u obliku čaja. Okusom je slična špinatu ili algi.
Sastojci
- 230 g brie sir
- 170 g listova koprive
- 1 žlica maslinovog ulja
- 70 g maslaca
- 1 srednja glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 300 g riže arborio
- 180 ml bijelog vina
- 1,2 l temeljca
- crni papar
Priprema
Kuhanje koprive
Zakuhajte posoljenu vodu u loncu, pripremite drugu veliku zdjelu s ledenom vodom. Koristeći rukavice odvojite listove koprive od stabiljke. Isperite lišće, te ga stavite u kipuću vodu. Kuhajte dok ne uvene (1-2 min), te pomoću hvataljke prebacite listove u hladnu vodu. Ocijedite listove u cjedilu, te stisnite listove rukama da uklonite višak tekućine.
Miksajte
Prebacite koprivu u blender zajedno s maslinovim uljem i miksajte dok smjesa ne postane poput pesta glatke teksture.
Pripremite temeljac
Zagrijte temeljac u loncu dok ne provrije, smanjite vatru na najnižu i držite na toplom.
Pripremite rižu
Otopite 5 žlica maslaca u velikoj tavi na srednjoj vatri. Umiješajte luk, češnjak i sol i kuhanjte dok ne postane prozirno, ali ne smeđe, oko 7 minuta. Umiješajte rižu i miješajte dok riža ne postane prozirna.
Kuhajte rižu
Umiješajte vino i kuhajte dok se ne upije, te postepeno dodavajte temeljac, dok riža ne bude kuhana. Ako vam ponestane temeljca, možete dodavati vode.
Dodajte pire od koprive
Umiješajte pire od koprive dok se ne sjedini. Dodajte brie sira narezanog na kocke i miješajte da se rastopi. Začinite po ukusu sa soli i paprom.
Izvor: https://nerdswithknives.com/
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice