Kopriva je hranjiva biljka koja sadrži puno benefite za naš organizam. Poznata po svojim žarnim dlačicama koje ostavljaju opekline na ljudskom tijelu. Drveni Egipćani koristili su koprivu za liječenje artritisa, a rimski vojnici su se trljali kako si se ugrijali.

Kopriva se može pripremati na razne načine, a njačešće ga ljudi piju u obliku čaja. Okusom je slična špinatu ili algi. 

Sastojci

  • 230 g brie sir
  • 170 g listova koprive
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 70 g maslaca
  • 1 srednja glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 300 g riže arborio
  • 180 ml bijelog vina
  • 1,2 l temeljca 
  • crni papar

Priprema

16:07
Korak 1

Kuhanje koprive

Zakuhajte posoljenu vodu u loncu, pripremite drugu veliku zdjelu s ledenom vodom. Koristeći rukavice odvojite listove koprive od stabiljke. Isperite lišće, te ga stavite u kipuću vodu. Kuhajte dok ne uvene (1-2 min), te pomoću hvataljke prebacite listove u hladnu vodu. Ocijedite listove u cjedilu, te stisnite listove rukama da uklonite višak tekućine. 

shutterstock_2388307039.jpg
Shutterstock 

16:14
Korak 2

Miksajte

Prebacite koprivu u blender zajedno s maslinovim uljem i miksajte dok smjesa ne postane poput pesta glatke teksture. 

16:14
Korak 3

Pripremite temeljac

Zagrijte temeljac u loncu dok ne provrije, smanjite vatru na najnižu i držite na toplom.

16:14
Korak 4

Pripremite rižu

Otopite 5 žlica maslaca u velikoj tavi na srednjoj vatri. Umiješajte luk, češnjak i sol i kuhanjte dok ne postane prozirno, ali ne smeđe, oko 7 minuta. Umiješajte rižu i miješajte dok riža ne postane prozirna. 

16:14
Korak 5

Kuhajte rižu

Umiješajte vino i kuhajte dok se ne upije, te postepeno dodavajte temeljac, dok riža ne bude kuhana. Ako vam ponestane temeljca, možete dodavati vode.

16:14
Korak 6

Dodajte pire od koprive

Umiješajte pire od koprive dok se ne sjedini. Dodajte brie sira narezanog na kocke i miješajte da se rastopi. Začinite po ukusu sa soli i paprom.

Izvor: https://nerdswithknives.com/