Bazga je izuzetno ljekovita samonikla biljka, a upravo traje sezona cvjetanja. Sok od bazge najpopularniji je napitak koji se priprema od ove biljke. Napitci od bazge ublažavaju simptome gripe i upale dišnih putova, poboljšava apetit. Cvjetovi su bogati eteričnim uljima koja sadrže flavonoide, glikozide, klorogensku kiselinu, tanine i pektin. Plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećera, voćnih kiselina i vitamina C, a svi dijelovi biljke bogati su željezom, natrijem i kalijem.

Osim soka, sirupa ili čaja, cvjetove bazge možete iskoristiti i za pohanje i tako dobiti ukusno predjelo, prilog ili desert.

Donosimo vam recept za pohanu bazgu, odnosno uštipke od cvjetova bazge koje možete poslužiti kao lagano predjelo s umakom od majoneze ili kao desert uz kompot.

Sastojci:

  • 8 većih cvjetova bazge
  • tijesto za pohanje
  • 80 g brašna
  • ulje

Priprema:

Mlijeko, brašno, sol (ili šećer) i žumanjak pomiješati, pa dodati snijeg od bjelanjaka. Oprane i osušene cvjetove uvaljati u brašno. Umačite ih u tijesto za pohanje i spuštajte u ne prevruće ulje. Izvaditi na ubrus da upije višak masnoće. 

Tijesto za pohanje: 80 grama brašna, 1 decilitar mlijeka, 2 žumanjka, snijeg od dva bjelanjka, sol (ili šećer ako želite slatke zalogaje).