Hasselback krumpir jelo je koje je naziv dobilo po švedskom restoranu Hasselbackenu u kojem su navodno prvi put i posluženi još u 18. stoljeću. Radi se o krumpiru pečenom u pećnici, ali je poanta u tehnici rezanja i nadjevima koji se stavljaju u rezove. Krumpir se peče s korom, a nadjev može biti slanina, ali i šunka, sir, luk, masline, začini...

Ovaj hrskav izvana, a iznutra sočni krumpir može biti bogat prilog mesu, ali je i toliko ukusan da ga možete jesti kao samostalan obrok, posebice je zasitan ako stavite nadjev od slanine i sira.

Sastojci

8 krumpira
20 g otopljenog maslaca
2 žlice krušnih mrvica
2 žličice naribanog parmezana
4 kriške slanine
2 kom mladog luka
malo svježeg peršina
2 češnja češnjaka
sol, papar

Recept za hasselback krumpire

10:41
Korak 1

Narežite

Krumpir operite, ali ne gulite. Nožem napravite lepezu na krumpirima, razrežite ih poprečno, ali ne do kraja.

10:43
Korak 2

Skuhajte

Stavite krumpir u vrelu vodu i kuhajte četiri minute.

10:44
Korak 3

Nadjenite

Slaninu narežite na sitnije komadiće. U proreze svakog krumpira ubacite nekoliko komadića slanine, podjednako je raspoređujući. Rastopite maslac i kistom ga premažite po krumpiru. Višak sačuvajte za podlijevanje u pećnici. 

10:50
Korak 4

Pecite

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posoljene i poparene krumpire pecite sve dok ne dobiju hrskavu zlatnu koricu polijevajući ih tijekom pečenja rastopljenim maslacem.

Recept dana - sočni i hrskavi hasselback krumpir iz pećnice
Shutterstock 

10:51
Korak 5

Otopite

Potkraj rastopite još tri žlice maslaca pa ga pomiješajte sa sjeckanim mladim lukom, peršinom i češnjakom. Time prelijte krumpir i pecite ga još pet minuta.