Brz i lagana talijanska salata od tjestenine s piletinom, zelenim maslinama i tikvicom je idealna za ljetni ručak. Ono što salatu čini posebnom je pesto umak od bosiljka i meda koji je aromatiziran češnjakom i donosi vam pravi bogati okus mediteranske kuhinje.
Sastojci:
- tikvica
- crveni luk
- češanj češnjaka
- 6 žlica maslinovog ulja
- sol
- papar
- 300 g pilećih filea
- 500 g tjestenine
- 100 g zelenih maslina
- 200 g feta sira
- 50 g bosiljka
- žlica octa balsamico
- žličica meda
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C, tikvice operite, odstranite krajeve, prepolovite po dužini i narežite na ploške. Luk prepolovite, ogulite i narežite na kolutiće. Spljoštite češnjak s ljuskom. Sve pomiješajte sa 1 žlicom maslinovog ulja, soli i papra na plehu obloženom papirom za pečenje i pecite u pećnici cca 20 minuta.
Piletinu začinite, zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite piletinu dok ne porumenu, pa je stavite u pećnicu s povrćem i zajedno pecite oko 10 minuta. U loncu zakuhajte vode, tjesteninu kuhajte u kipućoj slanoj vodi cca 9 minuta dok ne postane al dente. Izlijte u cjedilo i ostavite da se ocijedi.
Masline lagano zgnječite loncem i izvadite košticu. Rukama izmrvite fetu . Bosiljak operite i protresite. Izvadite povrće i piletinu iz pećnice i ostavite da se malo ohlade. Piletinu nasjeckajte ili narežite na kockice po želji. Iscijedite meki češnjak iz kore.
U blenderu izmiksaj bosiljak sa peteljkama, češnjak, 3 žlice maslinova ulja, ocat i med . Posolite i popaprite. U zdjelu ubacite tjesteninu s pečenim povrćem, fetom, zelenim maslinama, piletinom i pestom od bosiljka. Talijansku salatu od tjestenine začinite i poslužite.
Izvor: taste
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice