U ljetnim mjesecima sataraš je nezaobilazni povrtni prilog kojeg mnogi obožavaju zbog bogatog okusa i lakoće pripreme. Savršeno upotpunjuje jela s mesom, ali možete ga poslužiti i kao zasebno jelo. Iskoristite povrće iz hladnjaka i uživajte u harmoniji ljetnog povrća.

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 1 patlidžan
  • 1luk
  • 2 štapića celera
  • 3 češnja češnjaka
  • 135 g zelenih maslina
  • 16 g kapara
  • 160 ml bijelog vina
  • 25 g šećera
  • 250 g pasirane rajčice
  • 150 g cherry rajčica
  • 4 g bosiljka
  • sol i papar
Bezvremenski sataraš od patlidžana na talijanski način
Shutterstock 

Priprema:
Patlidžan narezan na kolutove popržite na maslinovom ulju i kad omekša izvadite ga. Stavite ga na papirnati ubrus da se ocijedi od ulja. Dodajte ponovno maslinovo te prodinstajte luk, celer i dinstajte 10 minuta da se karamelizira. Umiješajte češnjak i kuhjate dok ne zamiriši 30 minuta. Dodajte masline, kapare, ocat i šećer i pomiješajte da se sjedini. 

Deglazirajte octom, dodajte šećer i kuhajte oko 3-4 minute. Stavite rajčice i pastu od rajčice i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Završite dodavanjem narezanih svježih cherrry rajčica, prženih patlidžana, bosiljka, soli i papra.

Poslužite, konzervirajte ili stavite u hladnjak dok ne bude spremno za upotrebu.

Izvor: Billy Parisi