Jedno od omiljenih jela iz djetinjstva zasigurno su knedle sa šljivama. Pripremale su ih naše bake, a djeci su često bile omiljen ručak. Napravite ovo ukusno jelo po receptu koji uspijeva i početnicima i uživajte u okusima djetinjstva za desert, ali ih možete jesti i za ručak ili večeru, kao nekad.
Recept za knedle sa šljivama
Sastojci:
- 400-500 g krumpira
- 300-350 g brašna
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 5 žlica griza
- šljive
- 250 g krušnih mrvica
- 80 g šećera
Priprema:
Krumpir ogulite i skuhajte, pa dok je još vruć dodajte jaja. Zgnječite ga vilicom da dobijete pire. Zatim dodajte maslac i miksajte dok se sve dobro ne sjedini. Kada se krumpir ohladi postepeno dodajte griz i brašno. Rukama umijesite tijesto koje se ne smije lijepiti za prste, ali mora biti mekano. Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu i oblikujte kuglice. U svaku stavite očišćenu šljivu.
U vodu ulijte ulje i pustite da prokuha pa smanjite temperaturu i dodajte okruglice. Znat ćete da su kuhane kada isplivaju na površinu. Za to vrijeme u tavi popržite krušne mrvice i šećer. Okruglice dobro uvaljajte u ovu smjesu, a kada se ohlade spremne su za jelo.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice