Upotrazi za savjetima za pripremu ukusnog doručka važno je prisjetiti se savjeta koji podsjeća da je za savršeno pripremljenu kajganu važno odabrati dobru tavu ali i temperaturu pečenja, paziti da ne preumutite jaja, te da pri pečenju koristite silikonsku špatulu ili drvenu kuhaču a ne mutuilicu. Ali jedan od izuzetno korisnih savjeta je i taj da umućena jaja posolite prije pečenja jer će sol zadržati tekućini koju jaja otpuštaju u procesu koagulacije proteina.

Tako posoljena jaja dobro je ostaviti da prije pečenja odstoje, te je korisno zapamtiti kako promjena boje te teksture pomaže u pripremi kajgane. Ali tajna odlične kajgane se krije se i u savjetu koji dolaze iz kineske kuhinje, u dodavanju kukuruznog škroba (još je poželjniji onaj od krumpira ili tapioke), ali i u većoj količini maslaca. Škrob će očuvati povezanost proteina te tako spriječiti da se jaja prepeku te postanu gumenog okusa. Tu je kulinarsku tajnu popularnom učinio slavni chef J. Kenji López-Alt koji pripremi jela pristupa i sa znanstvene strane. Tako pripremljena jaja možete poslužiti i uz dodatak nasjeckanog mladog luka, klica, sira...

Sastojci:

3 veća jaja
1,5 žlica mlijeka
1,5 čajne žličice kukuruznog škroba
sol
3 žlice maslaca

Priprema:

Umutite kukuruzni škrob i mlijeko tako da sastojci budu povezani bez grudica. U posebnoj posudi umutite jaja (savjet je da ne pretjerujete te da ih umutite vilicom). Dodajte glatko umućenu smjesu škroba i mlijeka jajima, umutite. Posolite. Zagrijte tavu, te kako bi provjerili je li tava dovoljno vruća dodajte pola žličice vode koja mora iskipiti. Potom dodajte maslac te pričekajte da se otopi i počne pjeniti.

kajgana
Profimedia 

Dodajte jaja. Pričekajte 3 sekunde bez miješanja, te da rubovi počnu rasti. Potom sklonite tavu s vatre i započnite miješati jaja u punom krugu. 1 krug, 1 sekunda. Ponovite 10 puta. Pečenu kajganu preselite na tanjur i poslužite.

Savjet više – ukoliko dodajete više jaja (preporuka je da ne pripremate više od 6 jaja odjednom), dodajte nekoliko sekundi više pri miješanju.