Postoje brojni recepti uz koje možete pripremiti ukusne vege okruglice od raznolikih namirnica bogatih proteinima, uglavnom grahorica u brojnim kombinacijama. Grah, slanutak ili bob, neka odabir budu i vaš odabir, osnova koju lako nadogradite svježim začinima, gljivama, povrćem...
Naš je odabir slanutak jer se okrećemo pripremi falafela, orkuglica koje se pripremljene prže ili peku u pećnici te poslužuju u umaku po želji ili uz dodatak namaza. A zašto slanutak? Bogat proteinima ali i vlaknima, sadrži folnu kiselinu, vitamin B i mineralne tvari. Za pripremu falafela slanutak treba prethodno namočiti. Nakon što omekša, slanutak se s ostalim sastojcima miksa štapnim mikserom dok se ne dobije pire od kojeg se oblikuju kuglice koje se prže dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

slanutak
Shutterstock 

Vezano uz namakanje slanutka, preporuka je da to odradite preko noći, jer što je duže u kontaktu s vodom to se lakše kuha. A ukoliko ste s nedostatkom vremena zapamtite da je nakraće vrijeme potrebno za namakanje slanutka – dva sata. Za pripremu ovih okruglica nemojte koristiti slanutak iz konzerve.

Falafel okruglice

Sastojci:
250 g slanutka
1 luk
2 češnja češnjaka
svježi peršin i korijandar
1/2 žličice kima
40 g brašna
žličica soli
mljeveni papar
ulje za prženje
krušne mrvice

Priprema:
Ocijedite namočeni te kuhani slanutak i u blebnderu izblendajte. Natsavite miksati s lukom, češnjakom, sjeckanim peršinom, korijandrom, kimom, brašnom, soli i paprom, sve dok se smjesa ne sjedini. Rukama oblikujte kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice, popržiti na zagrijanom ulju ili u pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta zlatnosmeđe boje.
Ukoliko ih želite poslužiti pripemljene u umaku od rajčice, dovoljno je pečene, još tople, okruglice dodati u zagrijani umak (ili šalšu) te kratko prokuhati. Poslužite uz pire krumpir ili uz pečeno povrće.