Prašak za pecivo omogućuje brzo i lako dizanje bilo kojeg tijesta i često se koristi u pripremi kruha, peciva i kolača. Tijestu daje rahlost i volumen. Ako ga nemate kod kuće, kao zamjenu možete koristiti sodu bikarbonu.
Međutim, važno je dodati pravu količinu, jer premalo ili previše praška za pecivo može uzrokovati da tijesto splasne ili da se uopće ne digne. Ako dodate previše praška za pecivo, osim što će tijesto splasnuti, može ispasti i gorko.
Na kilogram brašna obično se koristi 40 do 50 g praška za pecivo (ili 15 g sode bikarbone), to znači da na oko 150 g brašna ide 1 žličica praška za pecivo. Ako koristite više brašna, dodajte prašak za pecivo prema tome.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice