Piletina je mnogima omiljeno meso, laganija je i s manje masnoće od druge peradi, a i cjenovno je pristupačnija. Ovo meso je svestrano i može se pripremati na razne načine, od cijelog pečenog pileta u pećnici, pečenih ili pohanih bataka do odrezaka od filea na grilu ili u umacima. Za bogatiji gurmanski obrok odličan je izbor punjeno pile, ali ako kupite cijelo pile, najprije ga trebate očistiti od kostiju.

Prije nego počnete otkoštavati cijelo pile, važno je imati oštar nož, piše Stil Kurir. Napravite rez počevši od kralježnice, odnosno od vrata do trtice. Nježno slijedite leđnu kost i oštrim nožem vadite meso s jedne, a zatim s druge strane dok ne oslobodite meso od kostiju.

Nakon što ste odstranili kralježnicu i prsa, počnite odvajati meso od krila, a potom i od bataka.

Kosti koje ste izvadili nemojte bacati, već ih iskoristite za juhu ili temeljac.

Recept za punjeno pile

Okošteno cijelo pile možete puniti i peći rolano. Trebaju vam sljedeći sastojci: šunka, sir, kuhana jaja i kajmak.

Raširite cijelo pile i posložite sir, zatim sloj šunke, sloj kajmaka, pa kuhana i oguljena jaja. Sve zamotajte kao roladu, zavežite koncem te pecite na gril tavi dok se ne stvori korica. Nakon toga pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 45 minuta.