Takozvana jela u "škartocu" pripremaju se uz pomoć papira za pečenje. Za ovu tehniku, koju u Francuskoj zovu "en papillote", a u Italiji "al cartoccio", važno je znati da se namirnice krčkaju u vlastitim sokovima, uz minimalni izvor masnoće, a odlična je kako za jela s ribom tako i ona s mesom i povrćem.
Kod vađenja jela iz pećnice te pri posluživanjuvažno je pripaziti jer se pri pečenju u papirnatom omotaču u paketiću nakuplja para, stoga otvarajte oprezno.
Kad koristite ovu tehniku pečenja, hranu zamotate u paketiće, a preporučujemo dva načina.
Bombon
Paketići koji su s obje strane svezani kuhinjskim koncem izgledaju poput bombona. Ovakav način pakiranja prikladan je za manje komade voća, povrća i sličnog. Sastojke poredajte na papir za pečenje, sa strana ostavite malo slobodnog prostora, a zatim oblikujte paketiće u obliku bombona ili vrećica.
Omotnica
Ovaj se oblik formira na sljedeći način: presavijte jedan komad papira za pečenje ili spojite dva komada papira. Uglove presavijte nekoliko puta i pričvrstite ih kvačicama. Omotnica je prikladna za veće porcije, primjerice za tikvice, lazanje, svinski lungić i slično.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice