Mirisne, zlatne, sočne mandarine bogate su vitaminom C, štite imunitet, pomažu u održavanju vitke linije i vrlo su ukusne. Saznajte zašto su zdrave i zašto ih trebate redovito jesti u sezoni, a donosimo i recept za najlakši kolač s mandarinama koji se priprema u vrećici na zip!
1. Jačaju imunološki sustav
Imunološki sustav odgovoran je za nekoliko važnih funkcija u tijelu koje štite naše zdravlje. No ni sam imunološki sustav nije imun na napade te ga treba jačati prehranom kako bi poboljšao svoje zaštitne funkcije. Bioflavonoidi u agrumima pomažu imunološkom sustavu da otkrije i uništi štetne, patogene organizme. Tako nam pomažu da se zaštitimo od gripe u sezoni koja je pred nama.
2. Štite srce
Srce je odgovorno za pumpanje krvi i ključno je za održavanje svih glavnih funkcija tijela. Slobodni radikali se u normalnim okolnostima stalno stvaraju u tijelu, ali mogu biti izuzetno štetni kada ih ima previše. Vitamin C u mandarinama izvrstan je izvor antioksidansa koji eliminiraju slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju te tako štite od upala.
3. Reguliraju krvni tlak i smanjuju loš kolesterol
Istraživanja su pokazala da kora mandarine sadrži hranjive tvari koje snižavaju "loš kolesterol", objavljeno je u časopisu Diabetes. Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka jer sadrže puno kalija koji pomaže tijelu da ne zadržava prekomjerno vodu. Kalij širi krvne žile i tako pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Međutim, nemojte pretjerivati s kalijem, dvije-tri mandarine dnevno bit će sasvim dovoljne.
4. Dobre su za oči
Mandarine sadrže vitamin C i karotenoid vitamin A, koji pomaže u sprječavanju makularne degeneracije, kao i drenaži staklastog tijela oka gdje bi pritisak mogao uzrokovati glaukom.
5. Pospješuju zacjeljivanje rana
Vitamin C iz mandarina neophodan je za sintezu kolagena u tijelu. Kolagen je ključna komponenta naših zglobova, ali i drugih tkiva, uključujući i kožu. Povećana sinteza kolagena rezultira bržim zacjeljivanjem rana, manjim ožiljcima i općenito bržim oporavkom nakon ozljeda.
6. Smanjuju upalu
Mandarine pomažu tijelu u borbi protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veliku količinu vitamina C, a uz to i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu i smanjiti dugoročne učinke tih procesa na tijelo.
7. Potiču probavu
Mandarine sadrže i veliku količinu biljnih vlakana te enzima koja su važna za ubrzavanje rada crijeva, probave i sprječavanje zatvora.
8. Pomažu u smanjenju rizika od osteoporoze
Osteoporozu karakterizira smanjenje mase koštanog tkiva u odnosu na volumen, što obično čini kosti lomljivima. Zato se kod oboljelih od nje kosti vrlo lako mogu slomiti i od najmanjeg pada, pogotovo ako je osoba starija. Mandarine sadrže dobru količinu kalija, kalcija i magnezija, a svi oni imaju veliku ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, što znači sprječavanje prijeloma u starijoj dobi.
9. Usporavaju starenje kože
Mandarine su vrlo učinkovito prirodno oružje protiv preranog starenja i općenito loše kože, ponajviše zbog velike količine vitamina C. Kao što smo već naveli, on je ključan za optimalnu sintezu kolagena, a to znači zdravu kožu i zglobove. Ako pušite i imate sivu kožu, redovito jedite mandarine.
10. Potiču zdrav rast kose
Vitamin A u mandarinama održava vlasi kose hidratiziranim i poboljšava kvalitetu kose. Osim toga, vitamin C u mandarinama može pomoći u boljoj apsorpciji željeza iz hrane, što je ključno za kvalitetu kose. Mandarine sadrže i vitamin B12 koji je važan za zdravlje kose i usporavanje stvaranja sve više sijedih jer pomaže folikulima da ostanu dulje u fazi rasta.
Recept za kolač s mandarinama iz vrećice
Sastojci:
- 200g mandarina
- 25 g brašna
- 100 ml mlijeka
- 4 g kvasca
- 20 ml otopljenog maslaca
- 1 jaje
- 30 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- 3 g soli
Priprema:
U vrećicu na zip stavite kvasac, mlijeko, šećer, vanilin šećer, sol, cijelo jaje i otopljeni maslac. Malo promiješajte pa dodajte brašno. Zatvorite i dobro protresite da se sve sjedini i oblikuje tijesto, ručno premijesite po vrećici. Ostavite da odstoji 20 minuta.
Izvadite ga iz vrećice i razvaljajte valjkom za tijesto na veličinu posude u kojoj ćete ga peći. Prebacite u vatrostalnu posudu namazanu maslacem. Pokrijte i ostavite oko 15 minuta. Mandarine narežite na ploške i rasporedite po tijestu. Pecite u pećnici na 180 C oko 20 minuta. Kad je pečeno pospite ga šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice