Iako se čini da je lako skuhati krumpir, ponekad nije najjednostavnije znati kad je zapravo kuhan. Često se događa da ga probodete vilicom i čini vam se da nije dovoljno mekan, a u sljedećem trenutku postane premekan i raspada se. 

Ako ne želite da se raspada, a opet da svaki dio bude mekan, kuhajte ga u mlijeku umjesto u vodi, piše StvarUkusa. Rezultat će vas oduševiti, a ovako skuhan krumpir možete pripremiti kao pire ili u krumpir salati, ali i kasnije ispeći, samo ga pažljivo procijedite.

Kako skuhati krumpir koji se ne raspada - vodu zamijenite jednom namirnicom
Shutterstock 

Recept za najbolji kuhani krumpir

Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 400 ml mlijeka

Priprema:

Krumpir ogulite, narežite na četvrtine, a ako je veći onda i na sitnije. Zatim ga stavite u lonac, dodajte vodu i kuhajte 10 minuta. U međuvremenu zagrijte mlijeko, pa nakon 10 minuta ocijedite krumpire i prelijte ih mlijekom. Odmah posolite, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta.

Potrebno je kuhati poklopljeno na laganoj temperaturi, inače će mlijeko zagorjeti ili prokuhati. Krumpir kuhan u mlijeku neće se raspadati, ali će u isto vrijeme svaka četvrtina biti mekana. Na kraju kuhanja možete skinuti poklopac da mlijeko malo ispari, a kada je sve gotovo dodajte maslac, pustite da kuha 5 minuta i poslužite posuto sitno sjeckanim svježim začinskim biljem. Ili zgnječite ako želite pire krumpir.