Orahovac je liker od plodova mladih oraha koje možete pronaći krajem svibnja i početkom lipnja. Donosimo vam recept koji je jednostavan, ali potrebno je malo strpljenja. Kod pripreme orahovca je važno odabrati zdrave i neoštećene plodove.

Također, želite li da liker bude svjetliji, savjetujemo vam da stavite manje oraha, a možete smanjiti i količinu šećera. Orasi u tegli sa šećerom i rakijom mogu se čuvati nekoliko mjeseci. Nakon isteka roka od 40 dana staklenku stavite na hladno i tamno mjesto.

Sastojci:

  • 40 zelenih oraha u ljusci
  • 1 kg šećera
  • 1 l rakije lozovače
  • 1 velika staklenka
  • mahuna vanilije (po želji)
  • štapić cimeta (po želji)
  • klinčići (po želji)
  • 10 zrna kave (po želji)
  • 1 limun ili 1 naranča (po želji)

Priprema:

Prije nego počnete čistiti orahe, navucite rukavice. Zatim ih očistite od peteljki, pa ih operite i osušite. Svaki orah probušite iglom, a ako su veći prerežite ih na pola. Još je bolje ako ih sitno nasjeckate jer će liker biti aromatičniji. Pripremljene orahe (sjeckane ili izbušene) složiti u veliku teglu i posuti šećerom. Pokrijte gazom, pa teglu stavite na sunce da odstoji 28 dana. Ako primijetite da se šećer ne otapa, staklenku možete s vremena na vrijeme lagano protresti.

Kada prođe ovih 28 dana, pretočite rakiju. Sada hermetički zatvorite i ostavite da odstoji još 40 dana na suncu. U ovom trenutku, prije zatvaranja, možete dodati začine po želji.

Tek nakon 30 dana dodajte grubo nasjeckane limunove sa svom korom. Nemojte stavljati sve začine i voće, već birajte.

Kada istekne rok od 40 dana, izvadite orašaste plodove i začine ili voće, pa rakiju ulijte u sterilizirane boce. Ako ste nasjeckali orahe, procijedite. Boce dobro zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mjestu najmanje 2 mjeseca da rakija "sazrije".

Izvor: Stvar ukusa