Dolaskom hladnih dana više jedemo težu hranu pa tako i deserte, ali ako su vam dosadili jesenski plodovi i bogate slastice, a ako još imate smrznute jagode, napravite osvježavajući kolač s grčkim jogurtom. Ova predivna slastica slična je capri torti. Ako nemate smrznute jagode, možete koristiti neko drugo bobičasto voće, primjerice maline.

Sastojci:

Za koru:
2 jaja
prstohvat soli
8 g vanilin šećera
80 g šećera
50 ml mlijeka
50 ml ulja
110 g brašna
20 g kakaa
5 g praška za pecivo

Za nadjev od voća:
470 g smrznutih jagoda
50 g šećera
10 g želatine u prahu
5 žlica prokuhane pa ohlađene vode
sok od pola limuna

Za mousse od jogurta:
25 g želatine u prahu
120 ml prokuhane i ohlađene vode
400 ml tekućeg vrhnja
16 g vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
800 g grčkog jogurta
200 g šećera

Priprema:

Pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo, promiješati i ostaviti sa strane. U drugu zdjelu dodajte jaja, sol, vanilin šećer i šećer. Umutiti žlicom pa dodati ulje i mlijeko. Dodajte prosijanu smjesu kakaa i izmiksajte. Smjesu za koru rasporedite u pravokutni pleh s pomičnim rubom obložen papirom za pečenje, pa pecite na 170°C oko 20 minuta.

Odmrznute jagode umutiti štapnim mikserom i dodati šećer. Umutiti, pa pustiti da prokuha na laganoj vatri i isključiti štednjak. Želatinu u prahu dodati vodu, promiješati i ostaviti nekoliko minuta da nabubri. Kad se jagode i šećer malo ohlade, dodajte želatinu, izmiksajte, a zatim dodajte sok od iscijeđenog limuna. Ostavite kremu od jagoda da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Ohlađenu koru izvaditi iz tepsije, pa je prerezati po dužini, tako da jedna polovina bude dosta deblja od druge. Deblju polovicu vratiti u obrubljen pleh.

U grčki jogurt sobne temperature dodajte šećer, a u posebnoj posudi pomiješajte želatinu i vodu i ostavite par minuta da nabubri. U trećoj posudi izmiksajte tekuće vrhnje i vanilin šećer, pa miksajte. Dodajte smjesu s grčkim jogurtom, pa istucite kuhačom.

Želatinu lagano zagrijati, pa oko 250-300 g pomiješati s kremom od grčkog jogurta, pa kad se temperatura izjednači sipati u kremu od grčkog jogurta i promiješati. Na deblju koru dodajte nekoliko žlica želatinskog kreme od grčkog jogurta i jednu žlicu kreme od jagoda sobne temperature. Ponavljati postupak dok se ne potroši materijal pa čačkalicom prošarajte tortu grčkim jogurtom. Tortu stavite u hladnjak na 4 sata. Tanju koru izmrvite i pospite po kolaču.

Detaljan postupak pogledajte u videu: