Kremšnita ili Cremeschnitt, jedan je od najpoznatijih kolača koji potječu iz Austro-Ugarske i tradicionalni je i za naše krajeve. Poznata samoborska verzija nastala je prema receptu slastičara Đure Lukačića iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. U Sloveniji je poznata bledska kremšnita.
Radi se o slastici od lisnatog tijesta, kreme od jaja i sloja snijega od bjelanjaka, pokrivenoj slojem lisnatog tijesta i posipanoj šećerom u prahu. Postoji i verzija koja se prekriva čokoladnom glazurom pod nazivom zagrebačka kremšnita ili krempita.
Iako postoje brojni recepti za lažne kremšnite s pudingom ili gotovim korama, s receptom s portala StvarUkusa nikad brže i lakše ih nećete pripremiti. Naime, kore i krema se rade od jedne smjese.
Sastojci
- 8 jaja
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g brašna
- 250 g maslaca
- 1 litra mlijeka
- 1 limun
- šećer u prahu
- prstohvat soli
Recept za lažnu kremšnitu
Napravite snijeg
Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg.
Umutite žumanjke
Žumanjke pjenasto umutite s šećerom i vanilin šećerom.
Izmiksajte
U smjesu od žumanjaka dodajte prosijano brašno, naribanu koricu limuna i otopljeni maslac. Zatim ulijte mlijeko i sjedinite. Istucite pa dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano kuhačom umiješajte.
Ulijte
Tepsiju ili kalup nauljite i pospite brašnom. Ulijte smjesu u kalup i dobro protresite da se smjesa poravna.
Pecite
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko sat vremena.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice