Kremšnita ili Cremeschnitt, jedan je od najpoznatijih kolača koji potječu iz Austro-Ugarske i tradicionalni je i za naše krajeve. Poznata samoborska verzija nastala je prema receptu slastičara Đure Lukačića iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. U Sloveniji je poznata bledska kremšnita. 

Radi se o slastici od lisnatog tijesta, kreme od jaja i sloja snijega od bjelanjaka, pokrivenoj slojem lisnatog tijesta i posipanoj šećerom u prahu. Postoji i verzija koja se prekriva čokoladnom glazurom pod nazivom zagrebačka kremšnita ili krempita.

Iako postoje brojni recepti za lažne kremšnite s pudingom ili gotovim korama, s receptom s portala StvarUkusa nikad brže i lakše ih nećete pripremiti. Naime, kore i krema se rade od jedne smjese.

Brz recept za lažnu kremšnitu s keksom, bez pečenja i kuhanja kreme

Sastojci

  • 8 jaja
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 litra mlijeka
  • 1 limun
  • šećer u prahu
  • prstohvat soli

Recept za lažnu kremšnitu

9:26
Korak 1

Napravite snijeg

Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg.

9:30
Korak 2

Umutite žumanjke

Žumanjke pjenasto umutite s šećerom i vanilin šećerom.

Najbrži i najlakši recept za lažne kremšnite od jedne smjese
Shutterstock 

9:31
Korak 3

Izmiksajte

U smjesu od žumanjaka dodajte prosijano brašno, naribanu koricu limuna i otopljeni maslac. Zatim ulijte mlijeko i sjedinite. Istucite pa dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano kuhačom umiješajte.

9:31
Korak 4

Ulijte

Tepsiju ili kalup nauljite i pospite brašnom. Ulijte smjesu u kalup i dobro protresite da se smjesa poravna.

9:34
Korak 5

Pecite

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko sat vremena.