Banana je voće koje je dostupno tijekom cijele godine, a iako se ne uzgaja u našim krajevima i nije tradicionalna namirnica, već desetljećima je popularan sastojak u slasticama, kolačima i tortama. Tako je jedan od najpopularnijih starinskih kolača mačje oči upravo rolada s bananama.
2. dan ožujka obilježava se dan kremaste pite od banane. Ovakav kolač može se pripremiti od podloge od prhkog tijesta ili mljevenog keksa s kremom od banana i vanilije, a prenosimo recept s portal StvarUkusa. U bivšoj Jugoslaviji bila je popularna torta od banane i pudingakoju su obožavala djeca, a vrlo se jednostavno i brzo pripremala.
Volite li kombinaciju banana i karamela, obavezno isprobajte poznatu englesku banoffee pitu bez pečenja, a volite li kokos, probajte američku nemoguću pitu s kokosom.
Sastojci
- 140 g maslaca
- 310 g mljevenog keksa
- 4 do 5 srednjih banana
- 2 velika jaja na sobnoj temperaturi
- 2 velika žumanjka, sobne temperature
- 32 g kukuruznog škroba
- 100 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 235 ml slatkog vrhnja
- 235 ml punomasnog mlijeka
Recept za pitu od banane
Otopite maslac
Otopite maslac i pomiješajte s mljevenim keksom.
Napravite podlogu
Odaberite tavu s dnom koje se može skinuti (tavu s lažnim dnom). Lagano namažite dno i stranice. Prstima čvrsto i ravnomjerno utisnite biskvitne mrvice na dno i stranice kalupa za tortu. Kako biste napravili glatku koricu, visokom čašom ili šalicom utisnite smjesu u zdjelu. Kako se korica kasnije ne bi mrvila, prijeđite žlicom po rubu gdje se spajaju dno i stranice kako biste izravnali neravnine i stvorili zaobljeni rub.
Izmiksajte
Umutite jaja, žumanjke, šećer, kukuruzni škrob, sol i vaniliju dok se dobro ne sjedine i postanu glatke.
Kuhajte
Zagrijte 1 šalicu vrhnja i 1 šalicu mlijeka na srednjoj vatri dok lagano ne zavrije. Uz neprestano mućenje smjese jaja u posudi polako ulijevajte malu količinu vruće mješavine vrhnja i mlijeka. Nastavite miksati uz postupno dolijevanje još vruće tekućine, dok se sve ne sjedini. Sada sav sadržaj zdjele pažljivo izlijte natrag u lonac. Smanjite vatru i kuhajte uz miješanje dok se krema ne zgusne do gustoće tekućeg pudinga, oko 5 minuta.
Pecite
Dvije banane narežite na tanke ploške i stavite ih na dno kore. Toplu kremu preliti preko banana, ostaviti da se prirodno slegne oko njih. Možete lagano protresti posudu kako bi krema popunila sve praznine. Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta na 135.
Ostavite da odstoji
Kada lagano gurnete zdjelu krema bi se trebala lagano pomicati po sredini. Ne brinite ako vidite par pukotina na vrhu, to je normalno. Ostavite pitu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga pleh lagano prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice