Glumac Cillian Murphy nominiran je za prestižnu filmsku nagradu Oscar i mnogi mu prognoziraju osvajanje zlatnog kipića. Osim odlične transformacije u znanstvenika J. Roberta Oppenheimera kojeg glumi u filmu "Oppenheimer" redatelja Christophera Nolana, 47-godišnji Irac podigao je prašinu i navodima da je za ovu ulogu bio na ekstremnoj dijeti koja je uključivala jedan badem dnevno. Nominirani glumac rekao je da ovakav način prehrane, odnosno gladovanja nikome ne bi preporučio, a inspirirani bademima, pronašli smo recept za sočan kolač.
Badem je orašasti plod koji sadrži zdravu kombinaciju esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana. Osim kao sirovi plod i grickalica, ukusan je i lagano tostiran, pržen u šećeru, ali moguće ga je koristiti i izmiksanog, odnosno kao maslac od badema, ili od njega napraviti popularan napitak sličan biljnom mlijeku.
Odlično se slaže s drugim orašastim plodovima, čokoladom i voćem, a ovaj kolač je vrlo jednostavan i brzo se priprema.
Sastojci
- 4 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- 300 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 150 g maslaca
- 2 žlice mljevenih badema
- sol
- maslac i brašno za kalup
Umutite
Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Izmiksajte
Dodajte vrhnje i promiješajte pa dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli te sve dobro izmiksajte.
Otopite
Pustite maslac da se otopi pa ga pažljivo dodajte tijestu i izmiješajte. Na kraju dodajte bademe.
Pecite
Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili. Pecite u vrućoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Ohladite
Pustite da se kolač nakratko ohladi u kalupu pa ga istresite na metalnu rešetku. Pospite ga šećerom u prahu i narežite
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice