Glumac Cillian Murphy nominiran je za prestižnu filmsku nagradu Oscar i mnogi mu prognoziraju osvajanje zlatnog kipića. Osim odlične transformacije u znanstvenika J. Roberta Oppenheimera kojeg glumi u filmu "Oppenheimer" redatelja Christophera Nolana, 47-godišnji Irac podigao je prašinu i navodima da je za ovu ulogu bio na ekstremnoj dijeti koja je uključivala jedan badem dnevno. Nominirani glumac rekao je da ovakav način prehrane, odnosno gladovanja nikome ne bi preporučio, a inspirirani bademima, pronašli smo recept za sočan kolač.

Badem je orašasti plod koji sadrži zdravu kombinaciju esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana. Osim kao sirovi plod i grickalica, ukusan je i lagano tostiran, pržen u šećeru, ali moguće ga je koristiti i izmiksanog, odnosno kao maslac od badema, ili od njega napraviti popularan napitak sličan biljnom mlijeku.

Odlično se slaže s drugim orašastim plodovima, čokoladom i voćem, a ovaj kolač je vrlo jednostavan i brzo se priprema.

Sastojci

  • 4 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 300 g brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice mljevenih badema
  • sol
  • maslac i brašno za kalup
13:35
Korak 1

Umutite

Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.

13:45
Korak 2

Izmiksajte

Dodajte vrhnje i promiješajte pa dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli te sve dobro izmiksajte.

13:45
Korak 3

Otopite

Pustite maslac da se otopi pa ga pažljivo dodajte tijestu i izmiješajte. Na kraju dodajte bademe.

13:45
Korak 4

Pecite

Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili. Pecite u vrućoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

13:46
Korak 5

Ohladite

Pustite da se kolač nakratko ohladi u kalupu pa ga istresite na metalnu rešetku. Pospite ga šećerom u prahu i narežite