Lazanje su jedne od čuvenih simbola talijanske gastronomije. Sastoji se od 3 komponente, a odličan je spoj sočnih umaka i lagane tjestenine. U duhu Eurosonga, danas smo za vas pripremili recept za tradicionalne lazanje koje su za prste polizati.
Sastojci:
- 400 g kora za lazanje
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 0,5 l pasirne rajčice
- 0,5 l crnog vina
- 1 velika glavica luka
- češnjak
- peršin
- papar
- sol
- origano
- bosiljak
- 1 vrećica parmezana
- 25 g maslaca
- 3 žlice brašna
- 0,6 l mlijeka
Priprema:
Pripremite umak
Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte meso i još malo pržite. Zatim dodajte rajčice, vino, sol, papar, nasjeckani peršin, nasjeckani češnjak. Možete dodati i sitno naribane mrkve i drugog povrća po želji.
Kuhajte umak
Sve zajedno se mora kuhati oko pola sata, odnosno dok većina tekućine ne ispari.
Napravite bešamel
Na maslacu popržite 3 žlice brašna, dodajte toplo mlijeko i uz stalno miješanje kuhajte dok se malo se zgusne.
Slaganje u posudu
Tjesteninu stavite kuhati 2-3 minute, a zatim ih držite u hladnoj vodi. Lazanje stavite u staklenu vatroslavnu posudu. Posudu premažite maslacem i stavite sloj bešamela. Zatim složite tjesteninu, na tijesto bešamel. Nastavite slagati, tjestenina, bešamel i umak od mesa i tako dok ne potrošite sve.
Pecite oko 45 minuta
Pecite lazanje u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta dok ne porumene pa ih pospite parmezanom i pecite oko 10 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice