Recept za "kolač milijunaša" čini se da potječe iz Škotske. Nastao je iz prvih recepata elizabetanske Škotske, a ideja o dodavanju čokoladne glazure nastala je u 19. stoljeću.

Kolač nije komplicirano napraviti, a okus je odličan kako i izgleda.

Sastojci za tijesto:

225 g maslaca
125 g šećera
340 g brašna
1 prstohvat soli

Za karamel:

200 g maslaca
200 g šećera
400 ml kondenziranog mlijeka
3-4 žlice javorovog sirupa ili otopljenog meda

Za glazuru:

250 g čokolade

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, a zatim pravokutni pleh (33 cm x 23 cm) obložite papirom za pečenje. Pokrijte i stranice. Za prhko tijesto mikserom oko tri minute miješajte omekšali maslac, šećer i sol. Zatim dodajte prosijano brašno i miksajte još tri minute. U početku će se tijesto mrviti, ali nastavite miješati dok ne dobijete grubu smjesu.

Stavite tijesto u tepsiju, pa ga utisnite da biskvit bude debljine oko centimetar. Stavite u pećnicu i pecite oko 35 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Zatim pustite da se tijesto potpuno ohladi i stavite u hladnjak.

Stavite maslac, šećer, kondenzirano mlijeko, javorov sirup u lonac i zagrijte na srednje jakoj vatri. Pustite da lagano kuha oko 30 minuta uz stalno miješanje dok se tekućina ne pretvori u gustu karamelu.

Karamel stavite na biskvit i ravnomjerno rasporedite. Stavite u hladnjak na još sat vremena da se karamel stegne. Na kraju čokoladu otopite na pari i prelijte preko karamela. Stavite kolač u hladnjak da se stegne pa narežite na kocke.