San Sebastian ili Basque cheesecake je torta od sira koja je lakša i kremastija od svih drugih torta od sira. Najveća razlika od ostalih je to što vrh torte ima "zagorenu" koricu na vrhu koja daje karameliziranu aromu cijelom desertu,a unutrašnjost je kremasta i topi se u ustima. 

Torta potječe iz San Sebastiana u Španjolskoj, bitno kod ovog deserta je da ga ne prepečete. Ako želite možete ga poslužiti s kremom od čokolade ili voćnim preljevom.

Sastojci:

  • 600 g krem sira
  • 240 g šećera
  • 40 g kukuruznog brašna
  • prsohvat soli
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g jogurta
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 4 jaja

Pogledajte i 5 predivnih recepata za cheesecake

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, obložite kalup za tortu od 20 cm papirom za pečenje. U veliku zdjelu dodajte krem sir, šećer, kukuruzno brašno i sol. Misksajte sve zajedno dok se ne sjedini. U to dodajte polovicu vrhnja, miksajte dok se sve ne sjedini pa umiješajte ostatak vrhnja. 

Pomiješajte jogurt, limunovo sok i vaniliju, zatim na kraju dodajte jaja i miješajte dok se sve ne sjedini. Ulijte ovo tijesto u lim, poravnajte ga, a zatim nekoliko puta udarite limom o radnu površinu kako bi se riješili mjehurića. Pecite oko 40-45 minuta. Gotovo je kada su rubovi postavljeni, ali sredina je još uvijek prilično drhtava. Kad dođete do ove točke,m ako torta još nije zagorijela na vrhu, nemojte je peći dulje. Samo ga ostavite u pećnici na nekoliko minuta.

Nakon pečenja ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi sat vremena, a zatim ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata ili preko noći.

Kad se stegne, izrežite ga, poslužite s malo otpoljene čokolade. 

Izvor: Ash Baber