Talijansku slasticu bez pečenja obožavaju u cijelom svijetu, a ako vam je dosadio klasičan recept za tiramisu, isprobajte onaj s okusom popularnog koktela gin tonic ili iskoristite ljetno voće kao što su maline i borovnice.
Legendarna holivudska glumica, inače Talijanka Sophia Loren ima svoj omiljen recept, dok je slavni TV kuhar Gordon Ramsay pokazao kako tiramisu pripremiti u samo nekoliko minuta.
Gin tonic tiramisu
Sastojci:
- 2 limete
- 200 ml šlaga
- 200 g krem sira
- 200 g masnog kiselog vrhnja
- 150 g jogurta
- 40 g šećera u prahu
- 30 ml gina
- 30 ml tonika
- 250 g piškota
Priprema:
Limete operite vrućom vodom. Oko 3 žličice korice limete sitno naribajte, prerežite na pola i ocijedite sok. Drugu limetu također operite i narežite na tanke ploške. U zdjeli izmiksajte šlag, krem sir izmiksajte s kiselim vrhnjem, jogurtom, šećerom u prahu, 2 žličice korice limete i 1 žlicom soka od limete. Umiješajte gin i tonic. Pažljivo umiješajte šlag i umiješajte gin tonic kremom.
Tiramisu s pekmezom od borovnica
Sastojci:
- 300 g piškota
- 600 ml mlijeka
- pekmez od borovnica
Krema:
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 250 g vrhnje za šlag
- 500 g mascarpone sira
- 1 žlica vanilije
Priprema:
U zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer i miksajte velikom brzinom mikserom oko 8 minuta. Dodajte mascarpone sir i mutite još minutu. U drugoj zdjeli umutite šlag i pažljivo ga umiješati u smjesu žumanjaka i mascarponea.
Mlijeko dodajte u lonac i zagrijte ga skoro do vrenja, najbolje na srednjoj vatri. Pazite da ne zagori. Piškote umočite u vruće mlijeko i pokrite cijeli pleh jednim slojem piškota.
Pekmezom namažite sloj piškota. Dodajte 1/3 mascarpone kreme i ponovite ovaj postupak još 1 put. Završni sloj kreme od mascarponea i ukrasite borovnicama. Ostavite da se ohladi preko noći ili barem 8 sati u hladnjaku.
Čokoladni tiramisu
Sastojci:
- 1 žličica instant kave
- 200 ml vode
- 250 ml slatkog vrhnja
- 70 g šećera u prahu
- 250 g krem sira
- 50 g čokolade
- 13-15 piškota
- kakao
Priprema:
Pomiješajte kavu s vodom i dobro promiješajte.
Istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu pa dodajte krem sir i otopljenu čokoladu. Sve dobro izmiksajte.
Posložite piškote umočene u kavu, na njih rasporedite kremu. Zatim pospite kakaom, pa posložite još jedan red piškota umočenih u kavu. Odozgo rasporedite kremu i po želji pospite kakaom i naribanom čokoladom. Stavite u hladnjak na 2 sata i poslužite.
Detaljnu pripremu pogledajte u videu:
Tiramisu s malinama
Sastojci:
- 2 limuna
- 45 g kristal šećera + 3 žlice
- 3 grančice svježe metvice
- 3/4 šalice vode
- 225 g mascarpone sira
- 225 g ricotta sira
- 1,5 šalica slatkog vrhnja
- 5 šalica malina
- 2 pakiranja piškota
Priprema:
Iscijedite 1/4 šalice limunovog soka u lonac. Dodajte 1/3 šalice šećera, metvicu i vodu. Zakuhajte i kuhajte minutu. Maknite s vatre, pustite da se skroz ohladi pa ubacite limunovu koricu i mentu.
Istucite mascarpone, ricottu, preostalu koricu limuna i 3 žlice šećera u velikoj zdjeli dok ne postane glatko. Smanjite brzinu miksanja i postupno dodajte slatko vrhnje. Pojačajte brzinu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U kremu dodajte maline i lagano promiješajte, ali pazite da se ne raspadnu.
U lim za pečenje poslažite piškote i prelijte sokom od limuna. Namažite kremu, i ponovite postupak s ostalim piškotama i kremom. Ohladite u hladnjaku i poslužite.
Tiramisu po receptu Sophije Loren
Sastojci:
- 3 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
- 5 žlica šećera
- 170 g mascarpone sira
- oko 36 komada piškota
- 1 šalica likera od naranče
- 1 šalica espresso kave
- 60 grama čokolade za kuhanje, naribane
- ½ šalice kakaa u prah
Priprema:
Žumanjke i šećer dobro izmiksajte. U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. U trećoj, većoj zdjeli pomiješajte smjesu žumanjaka i šećera s mascarpone sirom pa dodajte snijeg od bjelanjaka da dobijete kremastu smjesu.
Piškote slažite gusto, jedan do drugog, na tanjur za posluživanje veličine otprilike 25 cm. Žlicom prelijte otprilike pola likera od naranče i pola espressa po piškoti.
Piškote prelijte mješavinom mascarponea i naribane čokolade te pospite s nešto više od pola količine kakaa. Zatim stavite drugi sloj piškota i prelijte ostatkom likera i espressa.
Ostavite tiramisu u hladnjaku da odstoji (zato ga je najbolje pripremiti dan ranije). Neposredno prije posluživanja pospite preostalim kakaom.
Brzi tiramisu po receptu Gordona Ramsaya
Sastojci:
- 150 ml slatkog vrhnja
- 200 g mascarpone sira
- 4 piškote
- kava
- 4 žličice likera od kave, vina Marsala ili brandyja
- 25 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ribana čokolada
Priprema:
Istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu.
U drugoj posudi pomiješajte vino (Gordon Ramsay koristi vino Marsala), mascarpone i vaniliju. Sjedinite obje smjese.
U čašu stavite piškote umočene u kavu i prerezane na pola. Ulijte kremu i naribajte čokoladu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice