Za kolače od dizanog i vučenog tijesta potrebno je odvojiti više vremena, pa ih danas rijetki pripremaju na starinski način kako su to radile naše bake. No zato postoje gotove kore za savijače ili lisnato tijesto s kojima je vrlo jednostavno i brzo ispeći štrudlu koja mirisom i okusom vraća u djetinjstvo. Ali ako želite pripremiti domaće dizano tijesto, imamo upute i recept.
1. Recept za štrudlu od jabuka
Sastojci:
- 1 kg kiselijih jabuka
- pakiranje kora za savijaču
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- cimet
- grožđice
- orasi
- malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica
Priprema:
Jabuke ogulite i narežite na kockice. Kore pokapajte otopljenim maslacem i po njima rasporedite jabuke i sjeckane orahe. Pospite šećerom, cimetom i grožđicama namočenim u rumu ili mlijeku.
Kore zarolajte u štrudlu i stavite u podmazan pleh. Tijesto izbodite vilicom ili čačkalicom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 35-40 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnu koricu. Pustite da se malo ohladi, pospite šećerom u prahu, izrežite i poslužite uz sladoled od vanilije.
2. Recept za štrudlu s makom
Sastojci:
- 350-400 g maka
- 700 g kora za savijače
- ribana korica limuna
- 2 pakiranja vanilin šećera
- 1 paket praška za pecivo
- 1 šalica ulja
- dvije i pola šalice griza
- 3 šalice šećera
- 2 šalice jogurta
- 3 jaja
Priprema:
Izmiksajte tri bjelanjka s tri šalice šećera, dodajte tri žumanjka, griz, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanilin šećer i koricu limuna. Kore za savijače podijelite na 4 dijela tako da dobijete 4 štrudle. Svaku koru premažite nadjevom.
Prije pečenja savijače premažite preostalim nadjevom i pecite još 5 - 10 minuta.
Mak pomiješajte s malo vrućeg mlijeka u kojem su otopljeni šećer i vanilin šećer. Štrudlu pecite na 200 stupnjeva oko 30 do 40 minuta.
3. Recept za štrudlu od čokolade
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 150 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice ulja
- 150 g oraha
Priprema:
Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini, a čokoladu zajedno s uljem otopite na pari i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenu čokoladu premažite po cijelom tijestu, ali ne do samih rubova. Sve pospite nasjeckanim orasima i jednostavno lagano zarolajte.
Stavite savijaču u lim obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu koricu. Kad je pečeno ostavite da se ohladi pa po želji pospite šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice