Ovo klasično talijansko jelo, omiljeno diljem svijeta, u osnovnom je receptu jednostavna gusta juha koja oduševljava što se može pripremati u svako doba godine s brojnim sezonskim namirnicama. Osnova minestronea jest povrće, borlotti grah i mahunarke, no danas postoje brojne verzije te je upravo zbog šarenila okusa i boja minestrone popularan. Volite li zeleno povrće, obojite minestrone zelenilom, a ako ste ljubitelj mesa, slobodno ga dodajte u ovaj hranjivi obrok. Oplemenite ga omiljenim začinima te kreirajte svoj recept. Od klasične juhe minestrone se razlikuje po izboru sastojaka, dodaje se krupnija tjestenina, a ako niste ljubitelj graha, zamijenite ga slanutkom. Uz spomenute sastojke nezaobilazni su i mrkva, celer, peršin i rajčice. Riža, ječam, domaći pesto, narezani pinjoli, tortelini i slanina samo su dio liste sastojaka kojima ćete svakom tanjuru ove hranjive i krepke juhe dati na posebnosti. Odaberite svoj najdraži recept, pripremite sastojke, dovoljno velik lonac za kuhanje te krenite u ukusnu avanturu. Eksperimentirajte, pronađite idealnu mjeru okusa, a naš je savjet - neka bude ukusno, šareno i hranjivo.
Šareni minestrone
Sastojci:
2 mrkve
1 stabljika celera
200 g tikvica
150 g krumpira
1 glavica luka
600 g rajčica
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 žlica koncentrata rajčice
1 l povrtnog temeljca
50 g integralne tjestenine za juhu
120 g bijelog graha iz limenke
2 žlice bijelog vinskog octa
sol, papar
Priprema:
Ogulite mrkvu te narežite na ploške. Očistite celer i tikvice, operite te narežite na ploške. Ogulite krumpir, operite i narežite na kockice. Oljuštite pa nasjeckajte luk. Ogulite rajčice, uklonite koštice i narežite na kockice. Oljuštite češnjak. Pirjajte luk na ulju te dodajte 1 protisnuti češanj češnjaka. Pirjajte s koncentratom rajčice i rajčicama 5 minuta. Izvadite pola mješavine rajčica. Zakuhajte preostalo s temeljcem, krumpirom, mrkvom i celerom. Poklopite pa ostavite da lagano krčka oko 15 minuta. Dodajte tikvice i tjesteninu. Kuhajte još 6-8 minuta. Protisnite te dodajte preostali češanj češnjaka. Umiješajte grah i ocat s preostalom mješavinom s rajčicama. Začinite po ukusu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice