Parmigiana je laganija verzija poznatog jela s juga Italije koja se sastoji od naslaganih listova pečenih patlidžana, ukusnog umaka od rajčice s lukom i bosiljkom te sira.

Sastojci:

5 srednje velikih patlidžana
2 x 500 ml passate od rajčica
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka
5 x 125g kuglica mozzarelle
100 g naribanog parmezana ili grane padano
brašno
maslinovo ulje
šaka svježih listova bosiljka
sol
papar

Priprema:

Patlidžan operite i uzdužno narežite na tanke ploške debljine oko 0,5 cm. Posolite i ostavite neko vrijeme da otpusti gorčinu. Kad se ocijede isperite ih pod mlazom hladne vode, a zatim ih dobro posušite kuhinjskom krpom, a zatim osušene patlidžane uvaljajte s obje strane u brašno prije prženja.

U većoj tavi zagrijte veliku žlicu ulja te ih stavite pržiti oko 2-3 minute s obje strane sve dok ne dobiju zlatno žutu boju. Izvadite ih zatim i stavite na papirnate ručnike kako bi ste se riješili viška masnoće. Nastavite ih peći te dolijte ulje prije pečenja iduće ture.

Da biste pripremili umak od rajčica na malo maslinovog ulja stavite nasjeckani luk te nakon 5-6 minuta prženja kad postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i nakon minute uspite passatu od rajčice. Zasolite i popaprite, a kad provre smanjite temperaturu i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući dok se umak ne reducira na polovicu. 

U međuvremenu nasijecite mozzarellu i naribajte parmezan, a kad je umak gotov krenite sa završnim koracima.

U posudu za pečenje na dno stavite malo umaka od rajčice te poslažite sloj prženih patlidžana, dodajte još umaka i ravnomjerno ga rasporedite preko patlidžana. Ukrasite listićima bosiljka, a zatim pospite mozzarellu i naribani parmezan. Nastavite tim redoslijedom dok ne potrošite sastojke, a završni sloj treba se sastojati od umaka, mozzarelle, parmezana i bosiljka.

Pecite parmigianu oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.