Recept za slane zapečene palačinke s mljevenim mesom i holandskim umakom osvojit će vas na prvi zalogaj. Takve gratinirane palačinke bit će izvrstan izbor za ručak, a ako što i ostane, a idealne su i za večeru.
Sastojci:
- 4 palačinke
- 200 g mljevenog mesa
- 1 žlica mlijeka
- 1 jaje
- sol
- orašak
- 2 žlice isjeckanoga začinskog bilja
- 1/4 l holandskog umaka
- 1 stara žemlja
Priprema:
Od mljevenog mesa, namočene i ocijeđene žemlje, biljnih aromatičnih začina, mlijeka, jaja i začina pripremite smjesu od mesa.
Zatim, njome premažite pečene palačinke, uvijte ih i izrežite na komade široke 2 centimetra. Vatrostalni kalup dobro podmažite, stavite u njega palačinke, prelijte umakom i zapecite u pećnici koju ste zagrijali na srednjoj temperaturi 15 do 20 minuta.
Sastojci za holandski umak:
- 90 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1/4 l juhe od mesa ili povrća
- 1 žlica kiselog vrhnja
- sol
- orašak
- šećer
- limunov sok
Priprema:
Trećinu maslaca rastopite u pari u malom kotliću za miješanje jela i neprestano tucite dodajući malo juhe i jedan žumanjak.
Tucite još neko vrijeme, zatim dodajte još trećinu maslaca. Dolijte još malo tekućine i još jedan žumanjak.
Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte ostatak maslaca, umutite malo vrhnja, začinite solju, oraškom, šećerom i sokom od limuna.
Recept preuzet iz knjige "Nova velika kuharica" autora Rolanda Gööcka.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice