Grah varivo više je od samo jednog recepta jer svaki recept priča je za sebe koja se temelji na grahu te raznolikom povrću, začinima, vege ali i mesnim kombinacijama. Ali zato je jedna kombinacija posebna i neodoljiva - ona s tjesteninom. Naravno, govorimo o grahu s tijestom. Klasik talijanske kuhinje ali i kuhinja drugih mediteranskih zemalja privlači okusom i teksturama a zanimljivo je kako se ove dvije namirnice dobro slažu ukoliko je ovo jednostavno jelo dobro skuhano.
Za početak pripremite suhi grah, a ne onaj iz konzerve. Namočite ga pa skuhajte kako bi razvio najbolje od okusa. Kako bi to postigli u vodu za kuhanje je važno dodati povrće: luk, češnjak, korjenasto, temeljac, malo papričice, list lovora, začine te masnoće. Ne zaboravite na sol, upravo ovaj dodatak doprinosi razvoju okusa.
Pašta fažol
Sastojci:
500 g graha
1 luk
2 mrkve
komad celera
5 češnja češnjaka
2 lista lovora
maslinovo ulje
grančica svježeg ružmarina ili kadulje
350 g sitne tjestenine
2 žlice pelata
sol
svježe mljeveni papar
Priprema:
Grah namočite preko noći. Prije kuhanja isperite i stavite kuhati s češnjakom, lukom, korjenastim povrćem, ružmarinom. Poklopljeno kuhajte dok ne zavrije, smanjite vatru te ovisno o sorti graha kuhajte 45 do 90 minuta. U pretis loncu kuhajte oko 25 minuta. Odvojite povrće, ocijedite grah ali sačuvajte vodu od kuhanja.
Polovicu graha miksajte u blenderu uz dodatak 4 šalice vode od kuhanja. Izmiksano vratite u lonac s vodom od kuhanja te dodajte drugu polovicu kuhanog graha. Kuhajte tjesteninu ali vrijeme kuhanja skratite za 3 minute. Ocijedite te dodajte u grah. Promiješajte, prokuhajte te začinite po želji.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice