Pizza je jedno od najomiljenijih i najpopularnijih jela u svijetu, a nešto bogatije jelo od nje je ova pizza pita čiji recept prenosimo s portala StvarUkusa. Puni se sastojcima poput obične pizze, a u ovom receptu nema mesa i koristi se mozarella.
Najbolje je što sastojke možete prilagoditi svojim željama, kao i kod klasične pizze.
Sastojci
Za tijesto
400 g brašna, plus još za posipanje
7 g kvasca
prstohvat šećera
1,5 žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
Za umak
300 ml umaka od rajčice
1 žlica pirea od rajčice
1 žlica maslinovog ulja
1 režanj češnjaka, nariban
1 žličica sušenog origana
Za nadjev
150 g mozzarelle
20 crnih maslina očišćenih od koštica i prepolovljenih
šaka listova bosiljka
Recept za pizza pitu
Pomiješajte
Pomiješajte brašno, kvasac i šećer. Dodajte sol, ulje i 250 ml mlake vode.
Zamijesite tijesto
Umijesite tijesto, a zatim ga stavite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Dodajte još malo ulja u posudu, stavite tijesto, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 35-40 minuta ili dok se ne udvostruči.
Napravite umak
U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za umak.
Razvaljajte
Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i rukama nekoliko puta ispuhnite zrak iz njega. Četvrtinu tijesta odvojite i ostavite sa strane, a ostatak razvaljajte na tanko da bude dovoljno velik da obložite lim. Pritisnite tijesto na dno i gornju stranu posude.
Nadjenite
Polovicom umaka rasporedite podlogu od tijesta za pizzu pa pospite polovicom mozzarelle i polovicom maslina i bosiljka. Odvojeno tijesto razvaljajte u krug dovoljno velik da stane preko prvog sloja nadjeva, pa ga stavite na vrh. Prelijte preostalim umakom, većim dijelom preostalog sira i ostatkom maslina i bosiljka. Lagano preklopite tijesto preko nadjeva, a zatim nepokriveni nadjev u sredini pospite preostalim sirom za pizza pitu.
Pecite
Prebacite pleh u pećnicu i pecite 45-50 minuta dok tijesto ne porumeni i postane hrskavo. Izvadite iz pećnice, ostavite pizza pitu da se ohladi 20 minuta prije nego je izvadite iz kalupa i narežete za posluživanje.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice