Svinjsko pečenje mnogima je najdraži izbor za nedjeljni jelovnik, a s portala StvarUkusa prenosimo recept za pečenje u slatko-kiselom umaku. 

Sastojci

2,5 kg svinjskog vrata
1-1,5 l vode
1 jabuka
6 žlica soja umaka
6 žlica kečapa
1 žličica češnjaka u prahu
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice mljevene ljute papričice
2 žlice smeđeg šećera
1-2 žlice meda
1-2 žlice soka od limuna

Recept za svinjsko pečenje u slatko-kiselom umaku

9:08
Korak 1

Marinirajte meso

U posudu ulijte litru hladne vode i 40 g soli. Promiješajte i stavite meso koje ste dobro očistili. Marinirati minimalno 4 sata ili preko noći. Ako meso marinirate na ovaj način, ono će biti pravilno posoljeno. Ali ako nemate vremena čekati, onda slobodno samo utrljajte sol i papar u meso.

9:14
Korak 2

Pecite

Uzmite vatrostalnu posudu i stavite ražnjiće na koje ćete stavljati meso. U vatrostalnu posudu ulijte vruću vodu. Meso prekrijte papirom za pečenje i folijom, pa pecite na 200°C oko 130 minuta.

9:16
Korak 3

Napravite umak

Nasjeckanu jabuku sa korom staviti u blender pa uliti malo vode i izmiksati. Trebali biste dobiti pire. U tavu ulijte sok od jabuka, kao i sojin umak, kečap, češnjak u prahu, cimet, mljevenu ljutu papričicu, šećer, med i limunov sok. Sve dobro promiješajte i pustite da kuha. Kad zakipi kuhajte još 6-7 minuta uz povremeno miješanje.

9:16
Korak 4

Premažite meso

Izvadite meso iz pećnice i ostavite ga ispod folije oko 10-15 minuta, a zatim ga izvadite. Meso premjestiti u pleh obložen aluminijskom folijom i obložen papirom za pečenje. Maknite konac i meso narežite na nekoliko tankih odrezaka. Premažite pripremljenim slatko-kiselim umakom , pa u sredinu zabodite štapić za ražnjiće. Vratite meso u pećnicu i pecite na 240°C još 10 minuta. Meso ponovno premažite preostalim umakom.