Bolonjez je jedan od najpopularnijih umaka širom svijeta, a savršeno paše uz tjesteninu. Osim od mljevene junetine i svinjetine, može se pripremiti i od mljevene puretine, a brze verzije umaka bolonjez uključuju pasiranu rajčicu s čime je puno brže gotov.

Jamie Oliver tvrdi da umjesto mesa možete koristiti i leću. Također, najbolje je kada se za bolonjez koristi pelat iz konzerve, ali i kada je povrće narezano na kockice sličneveličine. Slavni kuhar predlaže najjednostavniji recept za mesni ragu koji možete koristiti za tjesteninu bolonjez, lazanje i slična jela s umakom od rajčica. A ako napravite dvostruko veću količinu, mesni ragu možete i zamrznuti.

Recept za mesni ragu

Sastojci:

0.5 kg mljevene junetine

0.5 kg mljevene svinjetine

50 grama dimljene slanine

grančica ružmarina

1 luk

2 mrkve

2 celera

800 ml pelata

1 žlica soka od rajčice

800 ml vode

malo maslinovog ulja

sol i papar po želji

Priprema:

Narežite listiće ružmarina i dinstajte na malo maslinovog ulja te dodajte sitno narezanu slaninu (ako pripremate obiteljski obrok za bebu, izbacite slaninu). Zatim dodajte mljevenu junetinu i svinjetinu, začinite po želji i pirjajte oko 10 minuta uz često miješanje dok meso ne bude gotovo.

Luk, mrkvu i celer narežite na komade iste veličine pa dodajte u tavu i nastavite pirjati još desetak minuta. Jamie Oliver je sve povrće izmiksao u blenderu.

Zatim dodajte rajčice i sok u lonac, promiješajte i dodajte vodu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite toplo uz tjesteninu po izboru i naribani parmezan.

Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: