Umak bolonjez tradicionalno je talijansko jelo koje se s godinama uvriježilo i u našoj gastronomiji. Mljevena govedina i razno ribano povrće u najukusnijem umaku od rajčice pun je poodak, ako želite pojesti lagani ljetni ručak. Pri serviranju na vrh dodajte ribanog parmezana.

Recept za bolonjez špagete
pexels-klaus-nielsen-6287497 

Sastojci:

  • maslac
  • maslinovo ulje
  • 60 g luka
  • 65 g celera
  • 65 g mrkve
  • 340 g mljevene junetine
  • sol i papar
  • 180 ml mlijeka
  • muškatnoh oraščića
  • 250 ml bijelog vina
  • 350 ml pasate rajčice
  • 450 g tjestenine

Priprema:

Otopite maslac s maslinovim uljem u loncu za juhu na srednjoj vatri. Dodajte luk i kuhajte, često miješajući, dok luk omekša i postane proziran, oko 3 minute. Dodajte celer i mrkvu i kuhajte, nekoliko puta miješajući, dok ne počne venuti.

Dodajte mljevenu junetinu, sol i malo papra. Smanjite vatru na srednju vatru i kuhajte uz miješanje dok govedina ne bude gotova. Ulijte mlijeko i kuhajte uz miješanje dok na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se mijeko ne upije. Dodajte muškatni oraščić u prahu i vino te nastavite kuhati dok se vino ne upije. Dodajte pasatu od rajčice, pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru na najnižu moguću temperaturu dok umak jedva počne vriti. Kuhajte umak bez poklopca 1 sat, povremeno miješajući. Skuhajte tjesteninu u lagano posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. 

Ocijedite i stavite u umak s 1 žlicom maslaca.

Izvor: David Lebovitz