Jedno od najpopularnijih jela diljem svijeta zasigurno su makaroni s aromatičnim umakom od sira napravljeni od više sireva, uključujući cheddar i parmezan.
Postoje razne teorije o podrijetlu mac and cheesea. Jedna kaže da je Thomasu Jeffersonu, jednom od utemeljitelja Sjedinjenih Država, to jelo posluženo u Parizu, a potom je recept donio natrag u Sjedinjene Države.
Drugi kaže da je Britanka Elizabeth Raffald proslavila recept za rezance sa sirom svojom kuharicom The Experienced English Housekeeper, objavljenom 1769. godine.
Predstavljamo vam u nastavku originalni recept za mac and cheese koji možete isprobati.
Sastojci (za 4 osobe):
500 g makarona ili rezanaca
200g ribanog cheddara
200 g ribanog ementalera
100g ribanog parmezana
90 grama maslaca
40 grama brašna
400ml mlijeka
200 ml vrhnja
Sol i papar
1 žličica paprike u prahu
Po želji: prstohvat čilija
50 g krušnih mrvica
Priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente u puno posoljene vode prema uputama na pakiranju. U posudi pomiješajte naribani cheddar, ementaler i parmezan. U loncu rastopite 60g maslaca na srednje jakoj vatri pa dodajte brašno i miješajte da nema grudica. Ulijte mlijeko i vrhnje i zakuhajte.
Zatim umak začinite solju, paprom, paprikom u prahu i prstohvatom čilija. Rezance ocijedite i stavite u veliku vatrostalnu posudu. Dodajte mješavinu sira i umak od vrhnja i dobro promiješajte. U međuvremenu u tavi otopite 30 g maslaca, dodajte krušne mrvice i kratko tostirajte dok mrvice ne porumene.
Zatim pospite mrvicama i gratinirajte u pećnici na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta.
izvor: novilist.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice