Jedno od najpopularnijih jela diljem svijeta zasigurno su makaroni s aromatičnim umakom od sira napravljeni od više sireva, uključujući cheddar i parmezan.

Postoje razne teorije o podrijetlu mac and cheesea. Jedna kaže da je Thomasu Jeffersonu, jednom od utemeljitelja Sjedinjenih Država, to jelo posluženo u Parizu, a potom je recept donio natrag u Sjedinjene Države.

Drugi kaže da je Britanka Elizabeth Raffald proslavila recept za rezance sa sirom svojom kuharicom The Experienced English Housekeeper, objavljenom 1769. godine.

 Predstavljamo vam u nastavku originalni recept za mac and cheese koji možete isprobati.

Sastojci (za 4 osobe):

500 g makarona ili rezanaca
200g ribanog cheddara
200 g ribanog ementalera
100g ribanog parmezana
90 grama maslaca
40 grama brašna
400ml mlijeka
200 ml vrhnja
Sol i papar
1 žličica paprike u prahu
Po želji: prstohvat čilija
50 g krušnih mrvica

Priprema:

Skuhajte tjesteninu al dente u puno posoljene vode prema uputama na pakiranju. U posudi pomiješajte naribani cheddar, ementaler i parmezan. U loncu rastopite 60g maslaca na srednje jakoj vatri pa dodajte brašno i miješajte da nema grudica. Ulijte mlijeko i vrhnje i zakuhajte.

Zatim umak začinite solju, paprom, paprikom u prahu i prstohvatom čilija. Rezance ocijedite i stavite u veliku vatrostalnu posudu. Dodajte mješavinu sira i umak od vrhnja i dobro promiješajte. U međuvremenu u tavi otopite 30 g maslaca, dodajte krušne mrvice i kratko tostirajte dok mrvice ne porumene.

Zatim pospite mrvicama i gratinirajte u pećnici na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta.

izvor: novilist.hr