Krumpir je najpopularniji prilog, ali i namirnica od koje se pripremaju raznovrsni samostalni obroci. Omiljen je na razne načine, od kuhanog, pečenog, prženog, pire i restanog do popečka ili u složencima poput francuskog krumpira te musaka. 

Za današnji brzi ručak predlažemo vam ga pečenog u kombinaciji s gljivama i malo slanine.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 100 g sira
  • 300 g svježih gljiva (npr. šampinjona)
  • 50 g slanine
  • 3 češnja češnjaka
  • ulje
  • sol
  • papar
  • biljni začini

Priprema:

1. Gljive narežite na komade i popržite u tavi na zagrijanom ulju. Dodati slaninu narezanu na kockice, začine, poklopiti lonac i ostaviti da se sve krčka oko pet minuta.

2. Nakon toga dodajte očišćene krumpire (ako su veći narežite ih), protisnute režnjeve češnjaka, posolite, popaprite i promiješajte. Dinstajte uz povremeno dolijevanje vode, ne previše jer jelo ne smije biti kašasto.

3. Nakon 40-tak minuta maknite posudu sa štednjaka, dodajte naribani sir, promiješajte, maknite s vatre čim se sir otopi i pospite peršinom.

 Izvor: Stil