Ako ste ljubitelj tune te mediteranskih okusa, tuna puttanesca, talijanski klasik, odlično je jelo i za vaše večernje uživanje, jer sočni se umak od rajčica, kapara i maslina savršeno slaže s tunom. A jelo, koje je inače nastalo u Napulju, još je i zanimljivije ako znate da mu naziv dolazi od pojma "prijateljice noći", a priča govori da je jelo dobilo taj naziv zahvaljujući djevojkama koje su taj obrok pripremale u večernjim satima čekajući mušterije. 

Sastojci:

  • 4 odreska tune
  • 1/2 žličice soli
  • malo crnog papra
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 nasjeckana češnja češnjaka
  • 1 filet inćuna
  • 400 g pelata
  • 1/4 šalice maslina
  • 1 žlica kapara
  • 1/8 žličice crvene paprike
  • 2 žlice sjeckanog peršina

Priprema:

Odreske tune posolite i popaprite. U veliku tavu na zagrijano ulje stavite odreske te ih pržite sa svake strane 3 do 4 minute. Gotove odreske sklonite s tave te ih pokrijte kako bi zadržali toplinu. U tavu na kojoj ste pripremali odreske dodajte sitno narezani filet inćuna i češnjak. Kratko popržite i zatim dodajte rajčicu, masline, kapare, crvenu papriku i pirjajte oko dvije minute. Gotov umak prelijte preko odrezaka tune, začinite peršinom i poslužite. Pripremljeni umak možete poslužiti i uz tjesteninu, preporuka su špageti.