Bolonjez je jednako ukusan i s mljevenom puretinom, a gotov je puno brže. Zapecite ga u pećnici s tjesteninom i sirom za sočan i zasitan obrok. Količinu sira možete prilagoditi svojim željama.

Sastojci:

  • 1 žlica ulja
  • 2 glavice luka sitno nasjeckane
  • 500 g mljevenog purećeg mesa
  • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 800 g nasjeckanih rajčica
  • 1 žlica ljutog umaka (po želji)
  • 300 ml pilećeg temeljca (ili vode)
  • 400 g tjestenine po izboru
  • 250 g svježeg sira
  • 200 g sira, naribanog
  • 2 žlice ribanog parmezana

Priprema:

Zagrijte ulje u dubokoj tavi. Dodajte luk i pržite ga 8-10 minuta dok ne omekša. Dodati mljeveno meso i nastaviti pržiti. Kad pobijeli, dodajte češnjak, rajčice, ljuti umak i pileći temeljac te prokuhajte. Smanjite vatru i kuhajte nepoklopljeno 30-35 minuta, dodajte malo vode ako vam se čini presuho.

Dok se meso kuha, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, zatim je ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja. Svježi sir zagrijte sa malo tople vode od kuhanja tjestenine, na laganoj vatri. Dodati 140 g sira, začiniti i promiješati da se sjedini.

Zagrijte pećnicu na 200 C. Puretinu s umakom prebacite u veću vatrostalnu posudu za pečenje. Umak od sira koji ste napravili umiješajte u tjesteninu i prelijte preko mesa. Pospite preostalim umakom i parmezanom. Pecite u pećnici 20 minuta ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi na rubovima.

 Izvor: StvarUkusa