Špageti carbonara klasik je talijanske kuhinje, a po sastojcima vrlo jednostavno jelo. Hrskava slanina i kremasti umak savršeno se slažu sa špagetima, a postoje i razne verzije ovog jela, najpopularnije je ono s vrhnjem za kuhanje. Važno je znati da originalni recept za ovo jelo ne sadrži vrhnje, već samo jaja i sir.

Donosimo recept slavnog talijanskog kuhara Gennara Contalda za još slavnije špagete carbonara. Isprobajte i zasigurno više nećete pripremati carbonaru na drugi način.

Sastojci:

200 grama špageta
3 velika žumanjka
40 grama parmezana
150 grama pancete ili slanine
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje

Priprema:

Pjenjačom umutite žumanjke s parmezanom i paprom, a zatim pancetu narežite na sitne komadiće, a koru pancete sačuvajte.
Skuhajte špagete u slanoj vodi i sačuvajte malo vode. Korom pancete natrljajte dno tepsije.

Češnjak ogulite i zdrobite dlanom pa dodajte u zagrijanu tavu. Ostavite minutu da pusti okus pa dodajte pancetu i kuhajte dok lagano ne postane hrskava.

Izvadite češnjak iz tave, dodajte tjesteninu i promiješajte. Posudu maknite s vatre, dodajte malo vode preostale od kuhanja tjestenine, popaprite i ulijte smjesu od jaja. Promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.