Portobello je vrsta šampinjona koja može imati promjer i do 15 cm. Idealne su za punjenje, pohanje, dinstanje, kao dodatak u varivu ili rižotu. Često ovu vrstu gljiva možete naći u pripremi vegetarijanskih burgera jer su hranjive i imaju gustu i mesnatu teksturu. Marinirajte ih, ispecite na roštilju i poslužite s omiljenim pecivima, uz salatu ili kao prilog.

Nije ih potrebno prati, već samo lagano obrisati papirnatim ručnikom. Umjesto roštilja možete upotrijebiti i gril tavu.

Grilane portobello gljive

Sastojci:

4 portobello gljive
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice balzamičnog octa
½ žličice origana
½ žličice bosiljka
½ žličice ružmarina
½ žličice majčine dušice
½ žličice češnjaka u prahu
sol, papar
nasjeckani svježi peršin

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat te sve ostale začine osim peršina. Dodajte Portobello gljive u zdjelu, svaku uronite u marinadu i okrenite. Zagrijte roštilj ili gril tavu na srednju temperaturu. Ako koristite roštilj, rešetke lagano premažite maslinovim uljem.

Stavite gljive na roštilj s poklopcem prema dolje. Pecite osam minuta zatim preokrenite i pecite još šest minuta ili dok ne omekšaju i postanu karamelizirane. Poslužite odmah, a po želji pospite sa svježim peršinom.